Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені знайшли майже ідеального близнюка Сонця

У світі науки 6009 переглядів

Опубліковано - 14.06.2012 23:25 | Всі новини | Версія для друку

Вчені знайшли майже ідеального близнюка Сонця
Вчені знайшли майже ідеального близнюка Сонця
За оцінками астрономів, у нашій галактиці Чумацький шлях близько 10 млрд. зірок, схожих на Сонце за розмірами.

Проте на відстані всього приблизно 200 світлових років фахівці виявили практично ідеального близнюка Сонця.

Знайдена зірка має точно таку ж масу, температуру та хімічну композицією, що і Сонце.

Нова зірка отримала назву HP 56948. За словами Хорхе Мелендеза, астронома з Університету Сан-Паулу в Бразилії, нововиявлена зірка є найсхожішим на Сонце об’єктом з усіх, що раніше були проаналізовані в нашій галактиці.

Бразильські вчені об’єднали дані, отримані про HP 56948, з декількох телескопів, зокрема, з телескопа VLT (Very Large Telescope), телескопа Keck на Гавайях і ряду інших, за допомогою яких фахівці склали характеристику зірки.

Очевидно, що фахівці намагалися відповісти на просте і логічне запитання: чи є навколо близнюка нашого Сонця така ж планетарна система, як наша.

Як відомо, більшість зоряних систем, відкритих на сьогоднішній день, несхожі на нашу. Більшість відомих систем оточені так званими гарячими Юпітерами - великими газоподібними планетами, розташованими дуже близько до своїх зірок.

Швидше за все, навіть в тих системах, де є кілька гарячих Юпітерів, присутні і інші планети, в тому числі і з твердою землеподібною поверхнею, але про них зараз відомо вкрай мало.

Навколо HP 56948 дослідники вже знайшли один гарячий Юпітер, але тут ця планета, швидше за все, не є єдиною. Тут велика планета розташована приблизно на такій же відстані від зірки, як і Меркурій від Сонця.

Швидше за все, зазначають вчена, на більш віддалених орбітах тут є і планети з твердими поверхнями, але їх лише належить відкрити.

Говорячи про хімічну композиції HP 56948 та її зоряної системи, то спектральний аналіз показує, що тут досить багато звичних для Землі елементів, зокрема кальцію, магнію, кремнію, причому приблизно в таких же співвідношеннях, що і в Сонячній системі.

Це означає, що технічні передумови для наявності в системі двійника нашої Землі теж є.

Є між HP 56948 і Сонцем і ще одна схожість - вік. За оцінками фахівців, вік HP 56948 становить близько 4 млрд років, проти 4,5 млрд років у Сонця.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.