Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Колір очей дітей не залежить від кольору очей батьків

У світі науки 12735 переглядів

Опубліковано - 27.12.2006 14:51 | Всі новини | Версія для друку

Колір очей дітей не залежить від кольору очей батьків
Колір очей дітей не залежить від кольору очей батьків
Колір очей, виявляється, не передається спадково й не досягається поєднанням якихось генів батька та матері, стверджують вчені Квінслендського інституту медичних розробок та університету Квінсленда в Брісбені (Австралія).

За колір райдужної оболонки відповідає зовсім малюсінька ділянка ДНК, різні комбінації в якій відбуваються зовсім випадково.

Всі версії відносно цього розвіяли дослідження за участю 4 тисяч добровольців. Серед них було багато близнюків і родичів. Було доведено, що немає окремого, спеціального гена, відповідального за колір очей.

Появою різнобарвних веселкових оболонок людський організм зобов'язаний варіантам мононуклеотидного поліморфізму (SNP) у певному гені. Іншими словами, "елементи" вибудовуються в ланцюжки у різній послідовності. За словами дослідника Річарда Штюрма, учасника робочої групи, "одні "елементи" немов включають або виключають світло, роблячи очі світлішими або темнішими, а інші надають їм різні відтінки".

Причому, цей обривок гена настроюється на роботу в перший рік життя людини, яка або стає працьовитою, або залишається ледарем, якою й народжується. Цим і пояснюється, що більшість дітей з'являється на світ зі світлими відтінками очей. Але потім у значної частини дітей вони темніють.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що поліморфізми, виявлені в процесі дослідження, відповідають за 74% всіх можливих змін кольору очей.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.