Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Науковці склали список найбільш загадкових явищ в історії науки

У світі науки 6366 переглядів

Опубліковано - 7.08.2012 22:53 | Всі новини | Версія для друку

Науковці склали список найбільш загадкових явищ в історії науки
Науковці склали список найбільш загадкових явищ в історії науки
На сайті Міжнародного наукового видання New Scientist з’явився складений експертами список найзагадковіших фактів і явищ, які вже довгий час породжують теорії та дискусії серед учених.

1. Ефект плацебо

Як відомо, ефект плацебо, це, наприклад, коли людина замість пігулки, сам того не знаючи, приймає "пустишку", і в підсумку одужує, просто повіривши в те, що вона допоможе, пише Комсомольская правда в Украине.

Як вдається досягти такого ефекту і чому це відбувається – для науковці величезна загадка. Найвідоміший дослідник цієї проблеми професор Фабріціо Бенедетті проводив експеримент із хворими, яким щодня потрібно сильний болезаспокійливий засіб.

І коли він підсовував їм замість морфію аж ніяк не знеболюючі засоби, біль все одно відступала. Основна гіпотеза, яка побутує серед науковців - мозок якимсь чином може впливати на стан організму, однак як - невідомо.

2. Життя на Марсі

Мрійники і фантасти вірять, що на Марсі життя не просто існує, а буквально кипить. Пошуки органіки на Червоній планеті розпочалися у 1976 році - там приземлився американський апарат Вікінг.

З того часу пошуки життя тривають і тільки вчора на Марс висадився новий марсохід К’юріосіті, який також займеться пошуками органіки на планеті.

3. Темна матерія

Всі галактики в нашому Всесвіті з великою швидкістю обертаються навколо одного центру. Але коли вчені підрахували загальні маси галактик, то виявилося, що вони занадто легкі.

І за законами фізики уся ця карусель давно б зламалася. Однак не ламається. Щоб пояснити, що відбувається, вчені висунули гіпотезу, ніби у Всесвіті є темна матерія, яку неможливо побачити.

Але що вона собою представляє і як її "помацати", астрономи поки уявлення не мають. Відомо лише, що її маса становить 90 відсотків маси Всесвіту.

4. Десята планета Сонячної системи

Міф це чи реальність, найкращі вчені світу й досі намагаються зрозуміти. Далеко-далеко за карликовою планетою Плутон є загадковий астероїд Седна - один з найбільших у нашій системі.

До того ж Седна вважається найбільш корисним об’єктом у нашій системі - вона червоніша за Марс, але чому – для вчених також загадка.

Вчені також протягом довгого часу намагаються встановити походження планети. Існує кілька основних гіпотез, однак жодна ще не отримала свого підтвердженні.

5. Радіосигнал із сузір’я Стрільця

У 1970-х роках у США розпочалася програма з пошуку радіосигналів у космосі. Для цього радіотелескоп скеровували на різні частини небосхилу, і він сканував ефір на різних частотах, намагаючись виявити сигнал штучного походження.

15 серпня 1977 під час чергування астронома Джеррі Ехмана самописець, котрий реєстрував усе, що потрапляло у "вуха" радіотелескопа, вивів на стрічці криву, що нагадує слово "WOW".

Сигнал тривав 37 секунд. І йшов на частоті 1420 мегагерц. Згідно з міжнародними угодами жоден земний передавач не працює в цьому діапазоні.

Він виходив десь із сузір’я Стрільця, де найближча зірка розташована на відстані 220 світлових років від Землі. Вчені й досі намагаються зрозуміти, штучний це сигнал був, чи реальний.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.