Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги

У світі науки 5702 перегляди

Опубліковано - 10.08.2012 19:44 | Всі новини | Версія для друку

У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги
У Вишгороді шукають резиденцію княгині Ольги
На березі Дніпра у місті Вишгород, що під Києвом, археологи ведуть розкопки, під час яких збираються виявити резиденцію княгині Ольги. Також вчені припускають, що тут знаходиться саркофаг з мощами святих Бориса і Гліба.

Першу за 20 років експедицію організували Вишгородський історико-культурний заповідник, центр культури та історії "Парк Київська Русь" та інститут археології Національної академії наук України.

Ділянка для розкопок знаходиться неподалік давньої церкви Бориса та Гліба, що по вулиці Петра Калнишевського, поруч з центром Вишгорода, на приватній присадибній ділянці.

"Наша мета - знайти княжий палац та поховання святих Бориса та Гліба. Але крім цього, наші дослідження, незалежно від результатів будуть мати величезне значення для науки. Ми вже знайшли чимало плінфи — давньоруської цегли. Це свідчить про те, що поряд знаходиться кам’яна будівля, і є шанс, що це палац княгині Ольги. Точно можу сказати, що ми вийшли на забудову древньоруського городища", - розповів Всеволод Івакін, керівник проекту розкопок, старший науковий співробітник Центру археології Києва Інституту археології НАН України керівник розкопок.

Археологи уже відкопали візантійський скляний жіночий браслет, який тисячу років тому носила знатна дама, крихітний дитячий браслет. У верхніх шарах грунту знайшли металевий ключ, частки стародавніх саркофагів, в яких ховали вищих чиновників Русі.

"Виявлений нами археологічний матеріал дозволяє припустити, що це житло 12 століття. Можливо, воно було в кілька ярусів", - додав Сергій Тараненко, учасник експедиції.

Науковці говорять, що тільки почали роботи і сподіваються виявити ще багато цікавого. Територію розкопують шестеро археологів. Зі собою мають лопати, металошукач, шурфи, спеціальні ножі та кельні. Ними пересипають землю на предмет цінних речей. Уже розбитий розкоп площею 130 квадратних метрів землі.

"Тут знайшли культурний шар 11-12 століття. Хто знає, можливо, подальші розкопки приведуть нас до сенсації", - каже Володимир Янченко, меценат який ініціював розкопки.

Експедиція триватиме до кінця серпня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.