Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи з’ясували, що Сонце є ідеальною кулею з незмінною формою

У світі науки 8543 перегляди

Опубліковано - 17.08.2012 16:50 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи з’ясували, що Сонце є ідеальною кулею з незмінною формою
Астрономи з’ясували, що Сонце є ідеальною кулею з незмінною формою
Нові високоточні вимірювання геометричної форми Сонця, зроблені з борту космічної обсерваторії SDO, показали, що наше світило є практично ідеальною кулею, причому його форма зберігається незалежно від сонячного циклу.

Впродовж останніх 50 років учені намагалися точно виміряти геометричні параметри зірки, однак через атмосферні спотворення зображення результати не сходилися один з одним. З цих розбіжностей був зроблено висновок, що форма Сонця змінюється в залежності від 11-річного сонячного циклу.

Група Джеффа Куна з Гавайського університету використовувала дані камери HMI (Helioseismic and Magnetic Imager) на борту орбітального сонячного телескопа SDO, яка дозволяє отримати в 16 разів більш точні зображення, ніж кращі камери на борту інших космічних сонячних телескопів.

Прилад HMI робить в день 15 000 фотографій Сонця, вільних від атмосферних спотворень.

Проаналізувавши дані, зібрані за два роки спостережень, вчені з’ясували, що форма Сонця дуже мало відрізняється від ідеальної кулі - якщо б воно було кулею діаметром один метр, його екваторіальний діаметр був би лише на 17 мільйонних часток метра більше відстані між полюсами.

Таким чином Сонце набагато "кругліше" за Землю, яка сплюснута біля полюсів на 21 кілометр, або майже на одну шестисоту частку екваторіального діаметра.

Крім того, пишуть вчені, "ступінь сплюснутості Сонця практично постійна й майже не залежить від коливань сонячної активності".

На думку авторів дослідження, "ідеальність" форми Сонця виявилася значно вище теоретично очікуваної завдяки тому, що верхні шари світила рухаються при обертанні повільніше, ніж внутрішні.

Раніше російський вчений заявив, що сонячна активність в 2012 році замість очікуваного максимуму перестала рости й опустилася нижче рівня попереднього року. Як вважає дослідник, зірка може знаходитися на межі нового глибокого спаду, третього в історії спостережень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.