Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК

У світі науки 6513 переглядів

Опубліковано - 27.08.2012 22:14 | Всі новини | Версія для друку

Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК
Криміналістичний тест розкаже про колір волосся і очей за ДНК
Вчені розробили криміналістичний тест, який може передбачити колір волосся і очей підозрюваного за зразками ДНК з місця злочину.

Команда, яка розробила тест, стверджує, що він може надати цінну інформацію у випадках, коли злочинців неможливо ідентифікувати за допомогою ДНК-профілювання.

Система Hirisplex може дозволити слідчим значно звузити велику групу потенційних підозрюваних.

Подробиці опубліковані в журналі Forensic Science International: Genetics.

Передбачення фенотипів - таких зовнішніх рис, як колір волосся або очей, за допомогою інформації ДНК – це новий підхід у криміналістиці.

Наразі використовується так зване генетичне профілювання, в якому застосовується порівняння ДНК з місця злочину з ДНК підозрюваного або з профілем, збереженим у базі даних.

Але для цього необхідно, щоб або людина була в числі підозрюваних, ідентифікованих поліцією, або її профіль зберігався у базі даних ДНК.

Такі інструменти як Hirisplex можуть бути корисними в тих випадках, коли злочинець є абсолютно невідомим владі, каже професор Манфред Кайзер, який очолював дослідження.

За його словами, тест "включає в себе 24 найкращих на сьогодні прогностичних ДНК-маркерів кольору очей і волосся. При його розробці ми подбали про те, щоб тест міг впоратися з проблемами криміналістичного аналізу ДНК, такими як незначна кількість матеріалу".

Професор Кайзер з Медичного центру Університету Erasmus у Роттердамі, Нідерланди, додав: "Тест є дуже чутливим і дає остаточні результати з використанням ще меншої кількості ДНК, аніж та, що зазвичай використовується для створення криміналістичних профілів ДНК".

Він розповів BBC News, що стаття в журналі описує все, що необхідно для проведення тесту в криміналістичній лабораторії, але його команда також співпрацювала і з промисловою галуззю.

Ступінь точності

Система тесту включає в себе шість маркерів ДНК, які раніше використовувалися у тесті на колір очей, відомому як Irisplex, поєднуючи їх з прогностичними маркерами для волосся.

Під час дослідження автори використовували Hirisplex для передбачення фенотипів кольору волосся у зразку, взятому з трьох європейських популяцій.

В середньому точність їх прогнозів склала 69,5% для білявого волосся, 78,5% для каштанового, 80% для рудого і 87,5% для волосся чорного кольору.

Результати аналізу зразків ДНК з усього світу були подібними, незалежно від географічного походження людини.

Команда змогла визначити, з точністю передбачення близько 86%, чи був кароокий, чорноволосий чоловік європейського чи неєвропейського походження (за винятком деяких прилеглих районів, таких як Близький Схід).

Отримані результати цього тижня оприлюднили також на шостій конференції Європейської академії криміналістики в Гаазі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.