Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вченим вдалося розшифрувати геном дівчинки, яка жила 80 тисяч років тому

У світі науки 7356 переглядів

Опубліковано - 31.08.2012 16:46 | Всі новини | Версія для друку

Вченим вдалося розшифрувати геном дівчинки, яка жила 80 тисяч років тому
Вченим вдалося розшифрувати геном дівчинки, яка жила 80 тисяч років тому
Вченим вдалося з надзвичайною точністю проаналізувати ДНК печерної дівчинки, яка жила 80 000 років тому.

Ці дані настільки ж точні, як інформація з геному будь-якої сучасної людини, і свідчать про те, що в дівчинки були карі очі, смугла шкіра та каштанове волосся.

ослідження, опубліковане в журналі Science, також дещо прояснило генетичні відмінності між сучасними людьми та їхніми найближчими вимерлими прародичами.

Мешканці печер – так звані денисівські люди (за назвою печери на Алтаї) – були родичами неандертальців.

Обидві ці групи древніх людей вимерли біля 30 000 років тому, залишивши свій слід у генетичному наборі сучасних homo sapiens.

Таємниче минуле

Походження денисівських людей – наукова загадка. Палеонтологам вони майже нічого не залишили, окрім крихітної кістки пальця та зуба мудрості, які знайшли в сибірській печері Денисова у 2010 році. Однак деякі дослідники припустили, що денисівська людина може бути якимось чином пов’язана з людськими закаменілостями, раніше знайденими в Китаї, класифікувати які виявилося складно.

Російський науковець надіслав фрагмент кістки з Сибіру групі вчених під керівництвом Сванте Паабло з Інституту еволюційної антропології ім. Макса Планка у Лейпцигу, Німеччина.

Спочатку він вважав, що вони, можливо, належать до ранньої епохи сучасної людини, однак результат виявився несподіванкою.

Аналіз ДНК показав, що це людина, яка не є ані неандертальцем, ані сучасною людиною, і належить до невідомого раніше нового типу древніх жителів.

Каталог генів

Команда доктора Паабло, використавши нову техніку вивчення ДНК із закам’янілих решток, розшифрувала геном денисівської людини зі значно більшою точністю.

Якість розшифровки генома можна порівняти з якістю, яку отримують вчені, вивчаючи ДНК сучасних людей.

"Це вимерлий геном безпрецедентної точності", - каже доктор Маттіас Меєр, головний дослідник проекту.

"Для більшої частини генома ми навіть можемо визначити різниці між двома наборами хромосом, які денисівська дівчинка успадкувала від своїх мами й тата", - додає він.

Вчені порівняли геном дівчинки з наборами ДНК неандертальців та одинадцятьох сучасних людей з різних країн.

Це дало їм змогу виявити генетичну різницю між сучасними людьми та двома вимерлими групами наших найближчих пращурів.

Серед них – зміни лише в одній букві у кількох генах, які беруть участь у поєднанні різних частин мозку та нервової системи, а також у генах, що впливають на очі й шкіру.

За словами доктора Паабло, він з захопленням чекає на подальше вивчення змін, які зазнали гени, котрі стосуються взаємозв’язків у мозку.

У коментарі BBC News він сказав: "Для мене найбільш захопливим є те, що ми маємо хороший геном нашого найближчого вимерлого предка, з яким ми тепер можемо порівняти самих себе. Це список рис, які роблять усіх жителів планети унікальними відносно наших найближчих вимерлих пращурів".

Найдетальніший донедавна генетичний аналіз денисівських людей також підтверджує, що вони схрещувалися з предками деяких сучасних людей, кажуть дослідники.

Згідно з цими даними, біля 3% геномів сучасних жителів Папуа Нової Гвінеї, походять від денисівських людей. В їхніх ДНК зберігся також слід, який веде до етнічних груп хань і дайці, що живуть у Китаї.

Генетичні варіації денисівських людей дуже низькі. Це означає, що хоча вони займали величезну площу в Азії, їхня популяція все ж була незначною.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.