Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Союзна війна. Росія попереджає Білорусь про наслідки

Світ навколо нас 7135 переглядів

Опубліковано - 6.01.2007 22:57 | Всі новини | Версія для друку

Союзна війна. Росія попереджає Білорусь про наслідки
Союзна війна. Росія попереджає Білорусь про наслідки
Послу Білорусі в РФ сьогодні вручена нота з пропозицією негайно відмінити рішення про введення митного збору на прокачування нафти, повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі РФ Андрій Шаронов.

"Ми вже говорили про те, що вважаємо введення цього мита не законним і з точки зору взаємних домовленостей і угод, які діють між Російською Федерацією і Республікою Білорусь, і навіть з точки зору білоруського законодавства, і з точки зору міжнародної практики. Особливо, враховуючи те, що фактично, вона була введена заднім числом", - сказав Шаронов журналістам.

Уряд Білорусі прийняв рішення про введення з 1 січня 2007 року митного збору на нафту, що транспортується по нафтопроводах республіки, - на січень вона встановлена на рівні $45 за тонну нафти.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі РФ повідомив також, що на зустрічі з послом обговорювалася можливість приїзду до Москви 9 січня білоруської делегації на чолі з віце-прем'єром білоруського уряду. “До цього моменту ми підготуємо ряд пропозицій”, - сказав Шаронов.

"Сценарій може розвиватися або, так скажімо, "мирним шляхом" в лапках, коли все-таки нам вдасться переконати наших партнерів в тому, що таке мито не має права на існування згідно різних аргументів, про які ми говоримо. Інакше нам доведеться шукати адекватні заходи, пов'язані з нашими торговими взаєминами, які примусять наших білоруських партнерів взагалі серйозніше подивитися на ту ситуацію, в яку вони поставили зараз Росію, російські компанії, які мають контракти з постачання цієї нафти партнерам з Східної і Західної Європи", - додав заступник міністра.

"Оскільки Білорусь нафтою не торгує, то звичайно, ми розглядатимемо інші товарні групи. Росія є найбільшим імпортером товарів з Республіки Білорусь, і наші економіки дуже сильно від цього залежать, залежать один від одного, і ми повинні пам'ятати про це перед тим, як робити якісь кроки в односторонньому порядку", - упевнений Шаронов.

За його словами, митний Кодекс Білорусії передбачає можливість введення митного збору відносно товарів, які або постачаються і споживаються в цій країні, або виробляються на території Білорусії і постачаються в інші країни.

Заступник міністра відзначив, що в даному випадку мова йде про товар, який виробляється не на білоруській території, а в Росії, і споживається не в Білорусії, а в Східній і Західній Європі. Мова йде про транспортуванні нафти до Німеччини, Польщі, Угорщини, Румунії, Чехії, пояснив Шаронов.

"Тому в даному випадку цей товар тільки транзитом проходить через територію Республіки Білорусь, і російські компанії, в даному випадку компанія Транснафта, сплачує так звану, товаротранспортну роботу за прокачування цієї нафти по трубопроводах, що знаходяться на території Республіки Білорусь. В цьому відношенні, я ще раз повторюю, світова практика не знає подібних прикладів ведення такого роду мита", - відзначив заступник міністра.

"При цьому Росія справно платить за транспортування цієї нафти по трубопроводах, що знаходяться на території Республіки Білорусь, існують договори між господарюючими суб'єктами, і ніяких претензій до сьогоднішнього дня із цього приводу у Білоруської сторони не виникало", - додав Шаронов.

За його словами, в білоруських офіційних заявах мовиться, що подібні кроки зроблені з метою захисту ринку Білорусії і компенсації негативних заходів, викликаних рішеннями російської сторони.

"Мова йде, по-перше, про перегляд цін на газ, які з 1 січня 2007 року складають $100 за тисячу кубічних метрів. Хоча можу сказати, що Республіка Білорусь як і раніше, отримує газ за істотно нижчими цінами, ніж решта торгових партнерів Російської Федерації. І тут треба скоріш казати про недоотриману вигоду, вигоду російської сторони при встановленні такого рівня ціни на газ", - вважає Шаронов.

Другий привід, відзначив він, на який посилається білоруська сторона, - це введення експортних мит на російську нафту, що постачається до Білорусі.

"До першого січня 2007 року Республіка Білорусь залишалася єдиною державою, в яку російська нафта постачалася без стягування так званого експортного мита. І в даному випадку, ми лише вирівняли умови постачань нафти на експорт для Республіки Білорусь в порівнянні з рештою країн, які давно живуть в такій ситуації", - пояснив Шаронов.

Більш того, додав він, на цей крок нас підштовхнула позиція білоруської сторони, яка з 1998 року ігнорує домовленості про розподіл експортних мит із постачання Білоруссю нафти і нафтопродуктів в треті країни, яке вона здійснює, із нафти, відповідно, отриманої з Російської Федерації.

"Де-факто, з 1998 року Республіка Білорусь перестала здійснювати такі платежі, а з 2000 року в односторонньому порядку припинила дію угоди по розділенню цих мит. В результаті Російська Федерація тривалий час втрачає дуже великі кошти. Мова йде про декількох мільярдів доларів", - відзначив Шаронов.

За його словами, Білорусь не йшла на переговори під різними приводами.

"В середині цього року ми поставили питання про введення експортного мита, оскільки не змогли домовитися про розділення експортних мит від продажу нафти і нафтопродуктів з Республікою Білорусь. Ми повідомили про це білоруську сторону в жовтні і листопаді минулого року, а офіційне рішення у вигляді Постанови уряду ухвалили 8 грудня, - що, звичайно, було негайно доведено до білоруської сторони", - нагадав заступник міністра.

За його словами, ця Постанова набула чинності з 1 січня 2007 року.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.