Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нова система зберігання даних може зберігати інформацію сотні мільйонів років

Технології 8438 переглядів

Опубліковано - 2.10.2012 02:52 | Всі новини | Версія для друку

Нова система зберігання даних може зберігати інформацію сотні мільйонів років
Нова система зберігання даних може зберігати інформацію сотні мільйонів років
Провідний японський виробник електроніки і побутової техніки - компанія Hitachi представив новий метод «вічного» зберігання інформації. Замість звичайних оптичних носіїв компанія запропонувала використати платівки з кварцового скла.

За словами розробника, нова технологія зберігання дозволяє зберегти інформацію в первісному вигляді «сотні мільйонів років».

Напередодні дослідницький підрозділ Hitachi продемонстрував технологічне рішення для зберігання інформації. Дослідний зразок являє собою платівку завтовшки у 2 міліметри з розмірами 2х2 сантиметри. Щільність запису інформації становить 40 мегабайт на один квадратний дюйм, що в цілому дає змогу записати на одну таку платівку близько 25 мегабайт інформації.

В Hitachi розповіли, що дані пишуться в двійковому форматі за допомогою так званих лазерних точок, що розташовувані в кварцовому склі чотирма шарами.

У перерахунку щільності запису на квадратний дюйм новинка практично відповідає показнику звичайного CD. У разі комерційного використання цих носіїв інформації, компанія пропонує вирішити питання розширення «пам’яті» простим збільшенням товщини платівки.

«Обсяг створюваної інформації збільшується щодня, але, що стосується способів зберігання її (інформації) для наступних поколінь, ми просунулися не настільки далеко від того часу, коли людина малювала предмети на камінні», – заявив під час презентації нового носія один з розробників компанії Hitachi Кадзуесі Торії.

«Більше того, - можливість втрати інформації лише зросла», – додав він, підкресливши явну недовговічність існуючих нині оптичних носіїв інформації, таких як CD і жорсткі диски, термін служби яких обчислюється лише кількома десятиліттями.

За його словами, нова система записує дані, розігріваючи кварцове скло тонким лазером до 1000 градусів упродовж двох годин, після чого цього носієві не страшна ні радіація, ні вода, ні більшість хімікатів, а записані дані можна прочитати навіть через сотні мільйонів років. З подібного матеріалу зазвичай роблять лабораторний посуд і пробірки.

«Ми вважаємо, що інформація буде в цілості до тих пір, поки саме скло не розіб’ється», – зазначив експерт компанії Такао Ватанабе.

Розробники стверджують, що ще однією перевагою нової розробки є метод запису даних. Він являє собою просту бінарну послідовність, яку можна прочитати не тільки за допомогою спеціального обладнання, але й у звичайний мікроскоп.

В Hitachi ще не вирішили, коли почнуть постачати технологію для практичного використання, але дослідники заявили, що вони могли б почати зі зберігання послуг для державних установ, музеїв та релігійних організацій.

Нагадаємо, що раніше в космос на апаратах «Вояджер» були відправлені золоті диски із записом базових даних про людську цивілізацію. А фахівці з Корнельського університету США опублікували дослідження, в якому сказано, що середня тривалість життя біологічного виду на Землі становить 10 млн. років, таким чином, нові носії в теорії могли б залишити дані про людей навіть після зникнення останніх з лиця Землі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, який сприймає трактування своєї історії очима сусіда”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.