Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені навчилися розшифровувати «хімічну пам’ять» води

У світі науки 5805 переглядів

Опубліковано - 5.10.2012 05:03 | Всі новини | Версія для друку

Вчені навчилися розшифровувати «хімічну пам’ять» води
Вчені навчилися розшифровувати «хімічну пам’ять» води
Вода у Світовому океані зберігає інформацію про організми, які жили в ній, у вигляді одиночних органічних молекул, з розповсюдження яких, як за запахом, можна відстежити шляхи міграції тварин.

"Вода має хімічну "пам’ять", зберігаючи інформацію про організми, що перебували в ній, у вигляді одиночних органічних молекул. Ми навчилися визначати, частиною яких організмів були ці молекули і як давно вони потрапили у воду", - заявив співробітник Інституту полярних досліджень імені Альфреда Вегенера ( AWI), професор Борис Кох (Boris Koch), повідомляє РІА Новості.

За словами вченого, у воді після розпаду органічної речовини на довгий час залишаються її одиночні молекули, які вченим вдалося вивчити за допомогою надточного мас-спектрометра.

З точки зору хімії цей феномен поки що не має пояснення, оскільки "в цілому" органічні молекули повинні швидко розкладатися на воду, СО2 та інші гази.

Вчені вважають, що застосування такої технології може допомогти у вирішенні різноманітних наукових завдань, зокрема, визначати шляхи рідкісних морських ссавців в океані.

Співробітники AWI планують наступного літа в Антарктиці взяти проби води поблизу колоній південних морських слонів (вид тюленів - ред.), щоб підтвердити цю гіпотезу, а також припущення про те, що тварини, можливо, можуть орієнтуватися у воді "за запахом", відчуваючи підвищення концентрації тих або інших молекул.

"Коли відома хімічна формула кожної молекули та її атомарний склад (частка вуглецю, кисню, водню та азоту), ми можемо зрозуміти, частиною якого організму вона була колись. Це свого роду сліди, які ми розшифровуємо, механізм нагадує розповсюдження запаху в повітрі - у такому вигляді вода зберігає свою "пам’ять", - пояснив Кох.

У подальших дослідженнях вчені сподіваються також оцінити "місткість" океану як найбільшого на планеті резервуара вуглецю, а також частку джерел СО2 - яка його частина утворюється в океані, а яка - надходить ззовні.

За словами Коха, подальше вивчення механізму збереження вуглецю у розчиненому вигляді в Світовому океані може допомогти розрахувати межа, після якої води, можливо, перенаситили вуглецем і перестануть згладжувати парниковий ефект на планеті.

Дослідження німецьких вчених опубліковано в журналі Biogeosciences.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.