Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Найдавніша в Україні коляда збереглася на Прикарпатті

Народний Вісник Регіон: Івано-Франківська область 16575 переглядів

Опубліковано - 8.01.2007 19:49 | Всі новини | Версія для друку

Найдавніша в Україні коляда збереглася на Прикарпатті
Найдавніша в Україні коляда збереглася на Прикарпатті
У самому серці Гуцульщини, селі Криворівня Верховинського району, зберігся найдавніший в Україні обряд колядування. Розпочинається він на Різдво і завершується на Водохреща. Одна колядка може тривати годину.

Гурт молодих юнаків за зимові свята обходить усі вісімсот місцевих обійсть. За давнім звичаєм аби добро не минуло хату колядують навіть там, де господарі не живуть, а коли є велика сім’я, то колядою вітають кожного члена родини.

Криворівненська коляда – найдавніша в Україні. Дійство починається біля церкви, де колядників благословляє священик. Потім рушають до сільських осель. Прихід сповіщають трембітою. З народженням Христа кожного члена родини вітають персональною колядкою. Присвячують свій спів навіть худобі та бджолам.

Василь Текенюк, колядник:
«Нас якщо господарі хочуть прийняти більше так, то запрошують до хати, ми там сідаємо за стіл і колядуємо зокрема кожному коляду. Кожному тому, що ми поважаємо жителів села і хочемо всіх зокрема поздоровити з цим величним святом».

«На коляди» селяни записуються за три місяці до Різдва, складають список осель. Найбільша боротьба розгортається за візит колядницького гурту саме 7 січня. Головна вимога до колядників - пунктуальність, усі мають прийти у чітко визначений час.

Марія Зеленчук, господиня хати:
«До нас мають приїхати гості чи з Києва, чи Львова, чи із Закарпаття, із родини. То вони заказують, так день кажуть, тоді-тоді, щоб до нас прийшли. І щоб були точно на ту годину, бо вони довго не сидять, приїжджі».

Бути колядником – престижно. Першого-ліпшого до святкового хору не беруть. Чоловіки мають бути порядними і добрими господарями. Парубки - скромними і працьовитими. Якщо хтось перебере вина у гостях, його виганяють з гурту. Адже за 12 днів від Різдва до Водохреща колядники мусять побувати у восьмистах оселях Криворівні. Колядують навіть там, де господарі не живуть, аби добро не минуло землю прикарпатську.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.