Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Африці впав метеорит з марсіанським повітрям

У світі науки 5690 переглядів

Опубліковано - 12.10.2012 14:22 | Всі новини | Версія для друку

В Африці впав метеорит з марсіанським повітрям
В Африці впав метеорит з марсіанським повітрям
Метеорит, який впав в Марокко в липні 2011 року,містить у собі невеликі “капсули” з марсіанським повітрям, заявили вчені.

Метеорит Тіссінт є унікальним, оскільки це лише п’ятий відомий марсіанський метеорит, за падінням якого вчені спостерігали безпосередньо.

Група астрогеологів під керівництвом Ченнауі Ауджехан з університету Хассана II в Касабланці (Марокко) вивчала хімічний склад і структуру різних уламків Тіссінта, намагаючись з’ясувати, як цей метеорит відколовся від поверхні Марса і як він потрапив на Землю.

Вчені виявили, що метеорит являє собою своєрідний "вітраж" з багатьох шарів різних мінералів, у тому числі і маскелініта - метеорного скла, яке утворюється при зіткненні небесного тіла з поверхнею планети.

Проаналізувавши хімічний склад порід, геологи з’ясували, що вони складаються з вулканічних порід.

Також вчені вивчили ізотопний і хімічний склад скла і бульбашок газу в ньому. Як з’ясувалося, "Капсули" містили в собі марсіанське повітря.

Втім, на відміну від інших досліджених раніше марсіанських метеоритів, вчених здивував вкрай незвичайний хімічний склад "капсул" Тіссінта. Вони містять у собі аномально високі частки легких рідкоземельних елементів: лантану, церію, і деяких інших металів.

Учені відзначають, що ця аномалія може пояснюватися високим вмістом домішків марсіанського ґрунту в породі-пращурі Тіссінта. Ймовірно, грунт потрапив у тріщину всередині породи разом з потоками рідкої води, що існувала в глибокій давнині на Марсі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.