Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Curiosity знайшов на Марсі чергову загадку

У світі науки 5955 переглядів

Опубліковано - 19.10.2012 11:37 | Всі новини | Версія для друку

Curiosity знайшов на Марсі чергову загадку
Curiosity знайшов на Марсі чергову загадку
Марсохід Curiosity продовжує успішно досліджувати поверхню Червоної планети і знаходити для вчених нові загадки.l

За інформацією NASA, апарат, що сів на Марсі 6 серпня 2012 року, цього тижня вперше використовував спеціальний прилад для хімічного аналізу мінералів і виявив незвичайний фрагмент гірської породи.

"Ми перейшли до важливої частини нашої програми з використанням пристрою "ХіМін", в який було завантажено перший дослідний зразок", - розповів науковий співробітник Лабораторії реактивного руху в Пасадені Джон Гроутсінгер.

За його словами, прилад дозволяє використовувати для вивчення мінералів метод рентгенівської дифракції - найточніший з усіх, які застосовували на Марсі.

Завдяки цьому можна буде зрозуміти, в яких умовах навколишнього середовища формувалися мінерали.

Вчений уточнив, що марсохід взяв зразок ґрунту розміром з маленьку фармацевтичну таблетку на невеличкому п’ятачку, який раніше охрестили "Кам’яним гніздом".

Curiosity йшов до нього близько 500 метрів від місця посадки. Там же він за допомогою руки-маніпулятора відкопав загадкову піщинку білого кольору діаметром один міліметр, яка різко виділялася на червонуватому марсіанському ґрунті.

Тепер вона буде вивчатися за допомогою хімічного лазера, спектроскопа та інших приладів встановлених в 74-кілограмовій науковій лабораторії, що розміщена на "спині" марсоходу.

Зазначимо, раніше Curiosity виявив мінерал з хімічним складом, багатий калієм та натрієм, що стало справжнім сюрпризом для вчених. За їхніми словами, марсіанський камінь нагадує широко поширений на Землі польовий шпат і, швидше за все, має вулканічне походження. Американські фахівці зазначають, що щось подібне зустрічається на Гавайських островах.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.