Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кочівник був блондином

За межею віків 11983 перегляди

Опубліковано - 11.01.2007 11:17 | Всі новини | Версія для друку

Мумія пазирикського воїна з плато Укок. Знахідка 1995 року. Він також був світловолосим європеоідом
Мумія пазирикського воїна з плато Укок. Знахідка 1995 року. Він також був світловолосим європеоідом
Сибірські археологи зробили сенсаційне відкриття: виявлена могила пазирикського воїна, вік якої понад дві тисячі років. Причому це поховання знаходиться всього в 50 кілометрах від місця знахідки знаменитої “принцеси Укок”.

Нове відкриття є величезною археологічною цінністю. У вічній мерзлоті воїн зберігся прекрасно: видно навіть татуювання на тілі. Також вдалося встановити, що блондин двотисячолітнього віку належав до знатного роду.

Останки людини знаходилися усередині дерев'яного зрубу (це вказує на шляхетне походження, простих воїнів ховали прямо на кошмі - прим. “Аратти”). Збереглися не тільки одяг, але й прикраси кочівника. Дерев'яний обідок із зображенням міфологічних тварин, поряд - глиняна посудина, тарілка з баранячим курдюком, льодоруб і щось, схоже на ножиці. На думку професора, замдиректора Інституту археології й етнографії Сибірського відділення РАН Вячеслава Молодіна, всі ці предмети відносяться до стародавньої пазирикськой культури.

Могилу воїна виявили в алтайських горах на кордоні між Республікою Алтай і Монголією. У експедиції археологи використовували новий прилад для зондування земної кори, наданий геофізиками новосибірського Академмістечка.

Останки кочівника відправлені для досліджень до Німеччини, а його одяг, зброю і прикраси реставрують в Новосибірську.

Особливу увагу реставратори звертають на повстяну шубу, прикрашену соболиним хутром. Її унікальність можна буде оцінити тільки після реставрації, повідомляє “Російська Газета”.

Як розповів газеті доцент кафедри археології, етнографії і джерелознавства Алтайського держуніверситету Олексій Тішкін, ученим довелося вести розкопки з монгольського боку кордону, оскільки "у населення республіки Алтай негативне ставлення до археологічних робіт".
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.