Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчені створили чіп, який повністю імітує роботу людського мозку

У світі науки 6039 переглядів

Опубліковано - 27.11.2012 10:52 | Всі новини | Версія для друку

Вчені створили чіп, який повністю імітує роботу людського мозку
Вчені створили чіп, який повністю імітує роботу людського мозку
Науковці з 15 європейських дослідницьких інститутів, що об’єдналися у спільний проект BrainScaleS зі створення штучної електронної версії головного мозку людини, оголосили про створення комп’ютерного чіпа Spikey, який успішно імітує роботу мозку.

Подібні нейроморфні чіпи вже існують, але досі вони могли імітувати лише одну конкретну схему мозку. А Spikey може відтворити будь-яку з них.

Фахівці зазначають, що всі сучасні комп’ютери здатні працювати і аналізувати інформацію набагато швидше людини, але на практиці вони ефективні лише для вирішення вузькоспеціалізованих завдань.

У рамках проекту BrainScaleS професору Карлгайнцу Майєру з Гейдельберзького університету в Німеччині і його колегам вдалося створити чіп Spikey, що імітує роботу головного мозку.

Він містить мікросхеми, які покликані грати роль нейронів, а також імітує синапси - зв’язки між нервовими клітинами мозку. На часі науковці змоделювали шість нейронних мереж, зокрема систему нюху комах.

"Чіп розробляється з 2005 року. Наша основна ідея полягала у створенні нової парадигми обчислень. Замість послідовної обробки цифрової інформації, як це відбувається у звичайних комп’ютерах, наші нейроморфні системи використовують аналогові сигнали, які спостерігаються в головному мозку. Це дозволить забезпечити комп’ютерам високу обчислювальну потужність при низькому споживанні електроенергії", - розповів один з розробників Spikey Томас Пфеїл.

Зазначимо, що одночасно кілька інших компаній теж ведуть схожі розробки. Так, IBM оголошувала про те, що їй вдалося завершити розрахунки математичної моделі головного мозку, яка складається з 10 млрд нейронів і 100 трлн синапсів між ними.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ж ви гризете та їсте один одного, то глядіть, щоб не знищили один одного!”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.