Аратта - На головну

20 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Союзна війна. Усі задовлені, усі сміються. У Москві й Мінську

Світ навколо нас 6446 переглядів

Опубліковано - 13.01.2007 22:04 | Всі новини | Версія для друку

Союзна війна. Усі задовлені, усі сміються. У Москві й Мінську
Союзна війна. Усі задовлені, усі сміються. У Москві й Мінську
Російсько-білоруські переговори у Москві закінчилися. Як кажуть сторони - взаємовигідним компромісом. І оскільки весь переговорний процес відбувався за зачиненими дверима, нам залишається сприймати лише враження сторін.

Підсумок переговорів з Білорусією є певною поступкою з боку Росії, але ця домовленість вигідна обом сторонам, заявило сьогодні джерело, близьке до переговорів.

"Ми не загнали наших партнерів в глухий кут, надали їм можливість поступово збільшувати платежі (мита на нафту)", - сказав співрозмовник агенції.

Він відзначив, що компенсація за експорт нафтопродуктів з території Білорусі закладена у введеному експортному миті на нафту.

"Головне, що ми домоглися стійкої, стабільної ситуації на найближчу перспективу", - сказало джерело.

Напередодні, за підсумками дводенних переговорів, уряди Росії і Білорусі підписали угоду про врегулювання торговельно-економічної співпраці в царині експорту нафти і нафтопродуктів.

З 1 січня 2007 року ставка експортного мита на сиру нафту для Білорусі встановлена у розмірі $53 за тону. З 1 грудня 2006 року вона складала $180,7 за тону.

На сиру нафту, що постачається з Росії, стягуватиметься експортне мито, розраховане, виходячи з експортного мита на нафтопродукти, що поставляються з Білорусі і вироблені з сирої російської нафти.

Росія отримуватиме компенсацію від експорту нафтопродуктів з території Білорусії у розмірі 70% в 2007 році, 80% - в 2008 році і 85% - в 2009 році.

Тим часом глава Мінекономрозвитку РФ Герман Греф заявляє, що Росія намагається створити гарантовану систему постачань енергоресурсів.

"Ми намагаємося створити гарантовану систему постачань енергоресурсів, і це осколками б'є по наший репутації", - сказав сьогодні міністр журналістам.

Греф визнав, що репутація країни з-за нафтового конфлікту з Білоруссю "безумовно, постраждала", проте європейські партнери, за словами міністра, розуміють, що Росія не винна в ситуації, що склалася.

"Вони (європейські партнери) можуть зрозуміти, що ситуація створилася не з нашої провини, і що ми повинні були витримати позицію і не створювати таких прецедентів у майбутньому", - сказав міністр.

"Я вважаю, що реакція по Білорусії була не такою жорсткою, як в інших випадках, через розуміння того, що ситуація, м'яко скажемо, неформальна, і ми багато в чому маємо рацію», - додав Греф.

Він виразив упевненість, що Росія збереже статус надійного постачальника енергоресурсів і в майбутньому подібна ситуація не повториться.

"В багато чому все залежатиме від того, наскільки ми зуміємо подолати цю ситуацію. Якщо дійсно Росії вдасться поставити останню крапку в цих історіях, і у нас впродовж пяти-семи-десяти років не буде подібних випадків, і якщо вдасться диверсифікувати напрями постачань ресурсів, багато в чому це може знівелювати", - сказав Греф.

Він відзначив, що репутація - "це річ, яку важко визначити і порахувати".

На думку Грефа, це питання недоотриманих інвестицій, оскільки проблема репутаційних ризиків полягає в її довгостроковості. "Дуже важливо не повторювати більше цю ситуацію жодним чином", - підкреслив міністр.
Білорусь задоволена досягнутими в Москві домовленостями щодо мита на нафту і нафтопродукти. "Це не поступка білоруської сторони, це цивілізований спосіб вирішення суперечки з розрахунками цифр і економіки", - заявив сьогодні на прес-конференції в Мінську віце-прем'єр білоруського уряду Андрій Кобяков, який очолював білоруську делегацію на переговорах в Москві.

"Будь-яких втрат бюджету й потрясінь в економіці Білорусі не відбудеться. Також не буде втрат і в нафтопереробній галузі", - завірив Кобяков. Він відзначив, що заключну крапку в перебігу переговорів поставили президенти двох країн.

На зростання цін на нафтопродукти не позначиться той факт, що Білорусь платитиме вивізне мито на нафту, продовжив білоруський віце-прем'єр. "Зростання цін на нафтопродукти не заплановане. Підвищення відбуватиметься тільки в рамках програми соціально-економічного розвитку країни на 2007 рік. Програмою передбачена інфляція в межах 6-8%", - зазначив Кобяков.

Він повідомив, що з 20 мільйонів тонн нафти, які Білорусь отримає від Росії у 2007 році, шість мільйонів тон достатніх для внутрішнього споживання, а 14 мільйонів тон, після переробки підуть на експорт.
Мито розраховувалося виходячи з того, що шість мільйонів тон нафти умовно поступатимуть до Білорусі з нульовою ставкою, а на 14 мільйонів тон - запланований митний збір. Виходячи з розрахунків, вся нафта, що поступає з Росії, обкладатиметься вивізним митом у розмірі $53 за тону, повідомив Кобяков.

За його словами, найближчим часом білоруський уряд перегляне митний вивізний збір на нафтопродукти. "Ми домовилися, що білоруський митний збір на нафтопродукти буде рівний російському миту на нафтопродукти", - сказав Кобяков.
Білорусь, додав він, розраховує отримати стільки нафти в січні, скільки було заплановано паливно-енергетичним балансом.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.