Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Арабузов рятуватиме валютні резерви за рахунок громадян?

Економіка 5094 перегляди

Опубліковано - 12.12.2012 13:38 | Всі новини | Версія для друку

Арабузов рятуватиме валютні резерви за рахунок громадян?
Арабузов рятуватиме валютні резерви за рахунок громадян?
Глава НБУ Сергій Арбузов вважає, що жорсткість валютного режиму дозволить регулятору наростити золотовалютні резерви, які в листопаді знизилися до критичного показника нижче трьох місяців імпорту.

"Ми до кінця року будемо тільки нарощувати резерви", - заявив, зокрема, глава НБУ.

Банкір додав, що поповнення резервів стало можливим внаслідок набуття чинності закону про обов’язковий продаж валюти.

Крім того, Арбузов допустив, що дія цього обмеження може бути достроково припинена у першому кварталі 2013 року.

Разом з тим, позитивним чинником Арбузов назвав і стабілізацію ситуації на валютному ринку, коли населення і фінансові установи вже не намагаються заробити на коливаннях курсу національної валюти.

Глава НБУ повідомив, що умовою такого розвитку ситуації є активізація банками кредитування економіки і відмова від спроб заробити на коливаннях курсу національної валюти.

Говорячи про перспективу запровадження обмежень на готівкові операції для фізичних осіб, глава НБУ зазначив, що практична реалізація такого кроку можлива в 2013 році: обговорюється можливість встановлення на першому етапі стелі таких операцій на рівні від 150 тис грн.

У цьому зв’язку він зазначив, що зростання обсягів готівкового обігу на 10% може додати 1,5% ВВП, що обгрунтовує доцільність просування у відповідному напрямку.

"Основна частина населення не відчує такого обмеження. Відчують ті, хто не хоче платити податки", - підкреслив чінвонік.

Надалі Нацбанк розраховує поповнити резерви за рахунок кредиту МВФ у разі успішних переговорів з місією Фонду, яка збирається приїхати в Україну на переговори у другій половині січня.

Нагадаємо, що в листопаді Верховна Рада прийняла закон про обов’язковий продаж 50% валютної виручки, удвічі скоротивши термін повернення валютних коштів. Також НБУ підтримує ухвалення закону про 10% збір з продажу валюти населенням, хоча проти цієї норми виступає МВФ.

Як повідомлялося, за січень-листопад поточного року золотовалютні резерви знизилися на 20%, або на $ 6,44 млрд - до $ 25,355 млрд з $ 31,795 млрд.

Раніше повідомлялося, резерви НБУ опустилися нижче трьох місяців імпорту в перший раз за останні десять років, це свідчтть про те, що можливості НБУ підтримувати курс гривні швидко знижуються.

Україна в 2013 році повинна заплатити МВФ $ 6,43 млрд (в тому числі уряд - $ 2,91 млрд, Нацбанк - $ 3,52 млрд), тоді як в 2012 році виплати на адресу Фонду склали близько $ 3,93 млрд (з них уряд - $ 1,01 млрд). У 2014-2015 рр.. виплати Фонду, без урахування можливих нових позик, оцінюються в $ 4,2 млрд щорічно.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.