Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніки дерибану. Журналісти виявили чергову корупційну схему в “Нафтогазі”

Скандал 5395 переглядів

Опубліковано - 26.12.2012 15:21 | Всі новини | Версія для друку

Хроніки дерибану. Журналісти виявили чергову корупційну схему в “Нафтогазі”
Хроніки дерибану. Журналісти виявили чергову корупційну схему в “Нафтогазі”
Дочірня компанія українського нафтогазового монополіста - Укртрансгаз - уклала договір з маловідомим газотрейдером на закупівлю газу для технічного забезпечення транзиту російського газу по українській ГТС.

Закупівля на 2,4 млрд грн. пройшла без конкурсу, а можливим бенефіціаром є Дмитро Фірташ, пише Forbes.ua.

13 грудня Мінекономрозвитку дозволило Укртрансгазу закупити 570 млн кубометрів природного газу за 2,4 млрд грн. у маловідомої фірми ТОВ Лідергаз.

Тим не менш, жодних відомостей про діяльність фірми на ринку знайти не вдалося. Відомо лише, що влітку нинішнього року держрегулятор в сфері енергетики (НКРЕ) попередила Лідергаз про майбутнє відкликання дозволів через брак власних активів для захисту від ризиків при торгівлі газом. І в грудні, перед угодою з Укртрансгазом, газовий трейдер наростив статутний капітал з 74,4 тис. до 3 млн грн.

У 2010 році Лідергаз змінив власника. Ним стала кіпрська компанія Menga Isteblishment Limited. Нею порівну володіють ще два кіпрські офшори: Heico Ventures Limited і Suzel Enterprises Limited.

Ці дві компанії відомі на українському ринку. Опосередковано їм належать частки в українських підприємствах Укренергомонтаж і Укрреставрація. Співвласником першого підприємства є менеджер Фірташа Антон Чернецов.

Варто відзначити, що раніше Укренергомонтаж і Укрреставрація отримали державні тендери на реконструкцію Гостинного двору і Маріїнського палацу в Києві, зведення електричної підстанції поряд з Межигір’ям - місцем проживання Віктора Януковича.

Тим не менш, в Group DF Дмитра Фірташа його причетність до Лідергазу заперечують. "Group DF - один з найбільш активних гравців країни на ринку M&A (злиття і поглинання), і групі часто приписують володіння або контроль над тією чи іншою компанією. Можу повторити - група не володіє компанією Лідергаз і не контролює її", - заявляє директор Group DF Борис Краснянський.

В Укртрансгазі Forbes.ua повідомили, що компанія зобов’язалася купити у Лідергазу паливо згідно з тарифами, встановленими НКРЕ для промислових споживачів. Його ціна склала близько $520 за 1000 кубометрів. "Це на 59 грн. дешевше, ніж поточна відпускна ціна природного газу у НАК Нафтогаз України", - зазначив прес-секретар компанії Михайло Кухар.

Тим не менш, до постанови Кабміну Укртрансгазу взагалі не потрібно було купувати такий газ. Однак після підписання документа технічний газ потрібно придбати - у приватного гравця або в держави. Вибір припав на приватного гравця, хоча при закупівлі у держмонополії такий обсяг коштував би Укртрансгазу на 450-500 млн грн. дешевше.

"Незрозуміло, навіщо дочці Нафтогазу купувати газ у якоїсь посередницької фірми, якщо Нафтогаз має власні ресурси як імпортного, так і власного видобутку. Швидше за все, це просто прогонка грошей", - дивується Володимир Омельченко, старший експерт Центру ім. Разумкова.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.