Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


RosUkrEnergo переоформили

Економіка 7433 перегляди

Опубліковано - 18.01.2007 21:10 | Всі новини | Версія для друку

RosUkrEnergo переоформили
RosUkrEnergo переоформили
Напередодні Нового року “Газпром” придбав у структур Газпромбанку 50% RosUkrEnergo за 2,3 млн євро. А перед цим Газпромбанк і інші акціонери швейцарської фірми, українські підприємці Дмитро Фірташ і Іван Фурсін, отримали дивіденди на загальну суму $730 млн.

За підтримки “Газпрому” RosUkrEnergo стала крупним газовим трейдером із оборотами у мільярди доларів. У 2005 р. монополія поступилася трейдеру правом постачати увесь туркменський газ в Україну (36 млрд куб. м), а в 2006 р. передала контракти на постачання в Україну всього середньоазійського газу, який йде територією Росії (56 млрд куб. м), і до 17 млрд куб. м газу для Європи.

З цього року RosUkrEnergo повинна отримати через “Газпромекспорт” 48,5 млрд куб. м середньоазійського газу, а 7,5 млрд куб. м буде куплено там за власний кошт, як випливає з бюджету “Газпрому” на 2007 р.

Бізнес RosUkrEnergo процвітав завдяки “Газпрому”, але монополія вирішила стати акціонером трейдера тільки минулого року: у лютому 2006 р. її рада директорів схвалила викуп 50% акцій у Газпромбанку за 2,3 млн євро “готівкою”. До цього акціонерам RosUkrEnergo повинні бути виплачені дивіденди з чистого прибутку за 2005 р. по $365 млн. кожному.

“Дивіденди розподілені і виплачені [акціонерам] минулого року”, - заявив “Вєдомостям” представник RosUkrEnergo Андрій Кнутов.

Це підтверджує і джерело, наближене до Дмитра Фірташа, і додає, що концерн в кінці грудня переоформив на себе 50% RosUkrEnergo. Перехід права власності на пакет підтвердив й офіційний представник “Газпрому”.

Документи за цією операцією були підписані 27 грудня, уточнює джерело, наближене до “Газпрому”, RosUkrEnergo вже подала документи до торгового реєстру в швейцарський кантон Цуг. Офіційно операція вважатиметься завершеною, коли будуть внесені зміни до реєстру акціонерів, очікується, говорить він, що це відбудеться до кінця січня.

Інше джерело, наближене до Фірташа, відзначає, що документи у торговий реєстр в Цуг подав і другий акціонер трейдера Raiffesen Investment, який має намір вийти з числа акціонерів RosUkrEnergo. Його акції повинні отримати Дмитро Фірташ і його партнер.

“Можливо, ця операція трохи зніме зопал критиків, незадоволених тим, що "Газпром" не отримує стільки доходів від продажу газу в Україну, скільки міг би”, - вважає аналітик "Тройки Діалог" Валерій Нестеров, - “Діяльність і структура акціонерів RosUkrEnergo виглядатиме більш впорядкованою, принаймні з російського боку”. Є надія, що дивіденди від діяльності трейдера отримуватиме “Газпром”, а не Газпромбанк, який не контролюється монополією.

“Для акціонерів "Газпрому" мало що зміниться”, - вважає аналітик Альфа-банку Дмитро Лукашов. “Просто були перерозподілені фінансові потоки від постачань газу в Україну”, – додав він.

Фірма RosUkrEnergo A.G. із статутним капіталом 100 000 франків була зареєстрована в липні 2004 р. в швейцарському кантоні Цуг фірмами Arosgas Holding (“дочка” Газпромбанку) і Centragas Holding (бенефіціари українські підприємці Дмитро Фірташ (90%) і Іван Фурсин (10%). Чистий прибуток за 2005 р. $741 млн, виручка від продажу газу $4,3 млрд, вартість активів за дев'ять місяців 2005 р. 47,67 млрд. руб. Виручка RosUkrEnergo за перше півріччя 2006 р. $3,56 млрд.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.