Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ціни знову зростатимуть?

Газоват 7660 переглядів

Опубліковано - 18.01.2007 21:43 | Всі новини | Версія для друку

Ціни знову зростатимуть?
Ціни знову зростатимуть?
Вартість газу для промислових користувачів в Україні виросла до $200.

Вартість природного газу з врахуванням сплати податку на додану вартість (ПДВ), збору у вигляді цільової надбавки, транспортування і доставки для більшості промислових підприємств України досягне з 1 січня 2007 року 1000 гривень за 1000 кубометрів, що відповідає майже 200 доларам, повідомили представники ряду опитаних компаній.

"З нового року договір на газ ми укладали по 1 тисячі гривень за тисячу кубометрів з доставкою на підприємство. За такою ціною газ одержують багато підприємств", - сказав представник великої цукрової компанії.

УкргазЕнерго з нового року пропонує газ за ціною майже 200 доларів з врахуванням всіх "накруток", ПДВ і транспортування, але в нас є можливість купувати його дешевше", - повідомив представник однієї з компаній, яка входить у так звану "групу Приватбанку", яким раніше УкргазЕнерго відмовлялося поставляти газ.

Віце-президент з питань енергопоставок і енергозбереження ТОВ Основа-Папір (Жидачевський целюлозно-паперові і Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінати) Володимир Туровський зазначив, що ціна на газ, яка була у минулому році 110 доларів за 1000 кубометрів, для їх підприємств зросла на 32% без врахування ПДВ і транспортування.

На його думку, "низька ціна на газ - це зло для економіки", оскільки блокує розвиток відновлюваних джерел енергії і призводить до технологічної відсталості.

"Необхідно розвивати вітро- і гідроенергетику, використовувати відходи лісу, як це робиться в Білорусі, солому, інші джерела", - вважає Туровський, підкреслюючи необхідність розробки довгострокової державної політики у відношенні енергоносіїв.

"Нам хотілося б бачити довгострокову перспективу щодо ціни на газ, перспективу розвитку альтернативних джерел енергії, вуглевидобувної галузі, бачити державну політику в плані підтримки підприємств у подоланні технологічної відсталості", - підкреслив віце-президент ТОВ Основа-Папір.

"У даний час ми пробуємо замінити використання газу вугіллям з врахуванням того, що ціни на вугілля хоч і незначно, але знижуються. Наприкінці минулого року був проведений перший такий досвід - ми замінили біля третини використовуваного газу вугіллям і відчули економію", - сказав Туровський.

Він зазначив, що з урахуванням росту цін, у тому числі на комплектуючі, підприємства планують підвищити ціну на свою продукцію, і в даний час прораховується величина цього підвищення, у тому числі з врахуванням реакції ринку, яка поки млява.

Після подорожчання імпортного природного газу в 2007 році до 130 з 95 доларів за 1000 кубометрів у 2006 році, Національна комісія регулювання електроенергетики підвищила його граничну вартість для промислових споживачів з 1 січня 2007 року до 720 гривень за 1000 кубометрів без врахування ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування й постачання.

Певну вигоду, за рахунок великих обсягів споживання, мають лише найбільші промислові споживачі - хімічні, металургійні і цементні підприємства, яким постачання природного газу здійснюється безпосередньо магістральними газопроводами.

Крім того, для хімічних підприємств уряд знизив розмір цільової надбавки з 2% до 0,01%.

Від “Аратти”: не таємниця, що енергетична складова у ціноутворенні на українські товари і послуги суттєво впливає на ціну реалізації. Тому, збільшення цін на газ - автоматично тягне зростання відпускних цін на кожну технолочічну складову кінцевого товару.

Нещодавно керівництво ЄС, у відповідь на викрутаси “надійного постачальника” із Москви, розробило нову енергетичну стратегію. Відповідно до цього концептуального документу, який незабаром буде ухвалено тамтешніми парламентарями, здійснюватиметься комплекс організаціно-технологічних заходів, які не тільки скоротять споживання енергоносіїв, а й здешевлять їхню вартість для усіх категорій споживачів.

Напевно там керують державами не проффесіонали. Тому, за версією правлячої коаліції, нам, українцям, у цій компанії нема чого робити. Хіба що колись у далекій, стратегічній перспективі. Приблизно такій, як була побудова комунізму.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.