Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нова газова війна? “Газпром” може традиційно перекрити газ

Газоват 5092 перегляди

Опубліковано - 28.01.2013 11:42 | Всі новини | Версія для друку

Нова газова війна? “Газпром” може традиційно перекрити газ
Нова газова війна? “Газпром” може традиційно перекрити газ
“Газпром” може припинити постачання газу в Україну у разі несплати $7 млрд. за недобір газу і невиконання контрактного зобов’язання бери або плати.

Так вважає аналітик консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

"Між Україною і Росією почалося нове протистояння і можна очікувати таких проблем, як повне припинення поставок газу в Україну, адже умови контракту порушені", - вважає експерт.

"Є контракт і за контрактом гроші платити треба. Якщо українська сторона зобов’язалася за контрактом відбирати 52 млрд куб. м. на рік і платити не менше, ніж за 40 млрд куб. м, то якщо в минулому році Україна взяла тільки 33 млрд куб. м, то за 7 млрд куб. м треба платити", - сказав Крутіхін.

Водночас він вважає, що великий сумнів викликає сума в $7 млрд, адже тоді виходить, що за кожен кубометр треба платити тисячу доларів. У цю суму, швидше за все, входить несплата за газ за попередні роки, додав він.

Експерт наголосив, що з юридичної точки зору платити треба, але виникає питання, чому досі Україна нічого не зробила, щоб поміняти умови контракту, і обмежувалася тільки заявами.

За його словами, за умовами контракту Україна могла порушувати питання про зміну цін і звертатися в Стокгольмський арбітраж. "Чому цього не було зроблено, я не розумію", - сказав він.

"У "Газпрому" є всі права і можливості вимагати ці гроші. Якщо українська сторона буде не в змозі заплатити, то, швидше за все, набудуть чинності якісь санкції. По-перше, можуть припинити повністю поставки газу в Україну, по-друге, можуть накладати арешт на українське майно", - наголосив він.

За словами Крутіхіна, в такому разі може бути накладено арешт на майно України за кордоном. "Всі ми знаємо, як за такими позовами накладали арешт на якісь російські вітрильники, що заходили в порти інших країн", - зазначив він.

При цьому Крутіхін зауважив, що політики в цьому питанні дуже багато, і якщо українська влада зважиться на приєднання до Митного союзу, то тоді російський уряд, який безпосередньо керує "Газпромом", може заплющити на це очі.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.