Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Челябінськ впав болід. Постраждали сотні людей

Надзвичайна подія 9553 перегляди

Опубліковано - 15.02.2013 11:39 | Всі новини | Версія для друку

На Челябінськ впав болід. Постраждали сотні людей
На Челябінськ впав болід. Постраждали сотні людей
На Уралі (Росія) фахівці поки не можуть визначитися, чим вважати несподіваний метеоритний удар по Челябінській області - вогненну кулю, втім, спостерігали і в сусідніх регіонах, а також у Казахстані.

Так, прес-служба ГУ МНС по Челябінській області повідомляє, що в 7:23 за московським часом над територією Уральського федерального округу "пройшов метеоритний дощ у вигляді болідів". Відзначимо, що цю версію самі рятувальники спочатку спростували, заявивши, що мало місце відділення осколків від одного метеорита, а не "дощ", про те ж свідчать відеозаписи падіння небесного тіла і думки експертів.

Компромісний варіант пропонують учені з єкатеринбурзькій обсерваторії: метеоритний дощ був викликаний падінням боліда. Схоже, що остаточні висновки про характер природного явища ще належить зробити.

Російська академія наук вже почала дослідження обставин "метеоритного атаки", дослідження ведуть представники відразу декількох інститутів, відзначає ІТАР-ТАРС. Що ж стосується прогнозів на майбутнє і аналізу причин такого несподіваного появи небесного тіла в повітряній зоні Уралу, то передбачити місце падіння сьогоднішнього і майбутніх метеоритів не можна, вважають експерти.

"Те, що в певний період частинки перетинають орбіту Землі, ще можна передбачати, але точне місце і обсяг падіння тіл передбачити не можна", - сказав "Інтерфаксу" професор географічного факультету МДУ Андрєй Лукашев.

Старший науковий співробітник Пулковської обсерваторії Сергєй Смірнов в ефірі "Росії-24", зазначив, що болід, який пролетів над Уралом був чималий: "Це дуже яскравий болід, чудово видимий на світлому тлі ранкового неба, об’єкт досить великий з масою в багато десятків тонн, мабуть ". Професор МГУ Лукашев при цьому зауважує, що в космічних масштабах метеорит був все ж незначним: "Стався досить серйозний тепловий вибух, тобто удар частинок об землю. Звичайно, космічної катастрофи не сталося, якби на Землю впало велике небесне тіло з космічною швидкістю, то це було б страшніше за атомний вибух і тоді вибитими шибками не відбулися".

Що стосується безпосередніх причин появи небесного тіла над п’ятьма регіонами, не рахуючи Казахстану, - Тюменської, Свердловської, Челябінської, Курганської областей й Республікою Башкортостан - то воно, ймовірно, має відношення до проходження поюлизу від Землі 45-метрового астероїду 2012DA14 вагою 130 тисяч тонн, який настпної вночі наблизиться до планети на рекордну відстань у 28 тисяч кілометрів. Це трапиться близько 23:20 за московським часом і транслюватиметься в прямому ефірі на сайті NASA. Згідно з припущенням вчених, від астероїда під впливом земного тяжіння могли відірватися осколки, які й обрушилися на Урал.

Обрушився дах заводу, постраждали майже 500 людей, закриті школи і дитсадки

Вибитими шибками, дійсно, не відбулися. Наприклад, в Челябінську ударна хвиля зіпсувала настрій автомобілістам і хокейним вболівальникам. А ще пробила дах цинкового заводу і обвалила одну зі стін. На щастя, обійшлося без постраждалих, підприємство продовжило роботу в нормальному режимі.

Крім того, в Челябінській області вирішено тимчасово розпустити по домівках всіх дітей, повідомив головний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко: "Постраждали багато будівель і споруд, повибивало шипки. Сьогодні в Челябінську мінус 18, тому прийнято рішення закрити всі школи і всі дитячі дошкільні установи ".

Школярі метеориту тепер, напевно, дуже вдячні. Чого не скажеш про сотні жителів регіону, які отримали травми. "До лікарів за допомогою звернулися 474 чоловік, п’ять з них госпіталізовані. Стан практично всіх оцінюється як легкого та середнього ступеня тяжкості", - повідомили в МНС. В основному, у постраждалих порізи від осколків розбитих шипок. Усім їм обіцяють виплатити компенсації.

Правоохоронці тим часом вийшли на посилений режим несення служби, введений план "Фортеця", всі стратегічні і життєво важливі об’єкти міста були взяті під додаткову охорону.
Метеорит не залишив слідів

Цікаво, що в МНС тривалий час спростовували інформацію очевидців про те, що з неба сипалися осколки метеорита. "Перші півгодини інформації не було ніякої, так як падіння не було на землі. Були тисячі дзвінків, що там щось знайдено, що горить ліс, що два предмети впали на кордоні з Казахстаном. Зазвичай такі дані підтверджуються в першу годину, зараз ось вже пройшло дві години, і немає жодної інформації, що щось впало ", - заявили в МНС" Інтерфаксу ".

Не підтверджують інформацію про падіння уламків і в Казахстані, де також спостерігали рух метеорита. "Непізнані об’єкти не виявлені. Отже, жертв і постраждалих немає. Пошукові роботи тривають", - цитує "Новини-Казахстан" представника рятувальних служб країни.

Ситуацію прояснила місцева адміністрація. "За останньою інформацією оперативного штабу, створеного за дорученням губернатора Міхаіла Юревича, метеорит, що пройшов над територією Челябінської області, впав у водойму в 1 км від міста Чебаркуль", - йдеться в повідомленні на сайті губернатора.

Віце-прем’єр Рогозін збудився: він попереджав, але всі сміялися

Дуже гостро на пригоду на Уралі відреагував "оборонний" віце-прем’єр Дмітрій Рогозін. "Я вже говорив про необхідність якоїсь міжнародної ініціативи, пов’язаної із створенням системи попередження і запобігання небезпечного зближення із Землею об’єктів інопланетного походження", - заявив Рогозін "Інтерфаксу" наголосивши, що те, що сьогодні відбулося на Уралі, ще раз підтверджує важливість вирішення даного питання .

Як зауважив віце-прем’єр, засоби протиракетної оборони є, "але вони стосуються балістичних цілей - йдуть в навколоземному просторі зі зрозумілих траєкторіях". А тут, пояснив він, йдеться фактично про пряме попадання "снаряду" з космосу.

"Краще не чекати нових НП, і займатися такого роду проблемами заздалегідь", - впевнений Рогозін. Він зазначив, що системи відображення подібних загроз в даний час немає ні в кого - ні в Росії, ні в США. За його словами, рішення даної проблеми змушує працювати разом, "а не займатися нагромадженням військових штучок в космосі, спрямованих лише тільки на ослаблення безпеки нашої планети". Те, що сталося сьогодні вранці над Челябінської областю, "точно змусить косномислящіх бюрократів від космосу подумати про більш серйозні проблеми, поглянути за космічний обрій", переконаний Рогозін. Він має намір поспілкуватися на цю тему з шефом Дмітрієм Медвєдєвим - у понеділок Рогозін представить йому повну доповідь з НП на Уралі.

Як з’ясували вчені, аномальним явищем в небі над Челябінською областю виявився болід вагою приблизно 1 кілограм. У Коуровській обсерваторії повідомили, що появу одинака такого розміру в атмосфері Землі передбачити було неможливо.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.