Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Експерти вважають, що заява Кузьміна про нову справу проти Кучми адресована Європі

Влада 3961 перегляд

Опубліковано - 20.02.2013 18:43 | Всі новини | Версія для друку

Експерти вважають, що заява Кузьміна про нову справу проти Кучми адресована Європі
Експерти вважають, що заява Кузьміна про нову справу проти Кучми адресована Європі
Чергова заява першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна про наявність доказів причетності Леоніда Кучми до вбивства Георгія Гонгадзе спрямована на представників Євросоюзу перед самітом Україна-ЄС, що відбудеться 25 лютого.

Про це в коментарі Тиждень.ua заявили політологи.

За словами голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, є кілька причин заяви Кузьміна.

«Формальна підстава – хвиля критики, різних зауважень після вироку Пукачу, що замовники так і не виявлені. Але головною звичайно є інша. Я думаю, що ця заява Кузьміна відображає намагання прокуратури і його самого використовувати цю тему для того, щоб спростовувати зауваження щодо відкриття нових справ проти Тимошенко. Напередодні саміту Україна-ЄС відновлення справи проти Кучми може використовуватися як доказ того, що у нас нема вибіркового правосуддя, що інтерес генпрокуратури проявляється не лише до Тимошенко, а й до колишнього президента України, який і непомічений в опозиційній діяльності», – вважає політолог.

«З іншого боку, розслідування справи Гонгадзе, яка також є історичною, бо минуло вже понад 10 років, це також доказ того, що інтерес проявляється не лише до замовних вбивств 90-их років. Між іншим я також не виключаю, що відкриття справи проти Кучми – це може бути і тиск на Леоніда Даниловича у зв’язку з тим, що він раніше заявляв, що нічого не чув про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня», – додав він.

Фесенко також зазначає, що вочевидь чергове повернення до теми Кучма-Гонгадзе зумовлене тим, що «тема – дуже виграшна, достатньо резонансна».

«Я не виключаю, що цією темою будуть гратися й далі, тим паче, що в Кузьміна можуть бути і особистісні мотиви. Інтерес суспільства до цього є. В даному випадку це як «скринька Пандори», – зазначив експерт.

Директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко теж вважає, що заява представника ГПУ про справу проти Кучми орієнтована на європейських політиків.

«На мій погляд, проблема не в Кучмі і не справі проти нього, а в справі Тимошенко. Тому що така заява має показати очевидно, що правосуддя не є вибірковим, тобто, що немає винятків і в тому числі щодо Кучми і очевидно, що вона зорієнтована на зовнішнього споживача. Ми маємо декілька днів, які залишаються до саміту Україна-ЄС. В української влади немає аргументів і рішень питання вибіркового правосуддя, тобто прогресу по справі Тимошенко немає і немає намірів його досягати. Тому треба додатковий аргумент, який би ще раз звернув увагу», – заявив він.

Водночас щодо доведення цієї справи до кінця експерти сумніваються.

«На відміну від Кузьміна, я не впевнений, що є достатньо доказів прямої причетності Кучми. Оскільки основні докази – це реальні свідчення Пукача. Але якщо Литвин, скажімо, міг зустрічатися з тим же Кравченком в присутності Пукача, то у мене великі сумніви, що були якісь зустрічі безпосередньо за участю Кучми і Пукача. Тому наскільки будуть вагомими лише свідчення Пукача проти Кучми питання відкрите», – зазначив Фесенко.

Нагадаємо, сьогодні перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в ефірі радіостанції «Эхо Москвы» заявив, що Генпрокуратура має у своєму розпорядженні достатню кількість доказів, які підтверджують причетність екс-президента Леоніда Кучми до замовлення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Печерський райсуд Києва 29 січня засудив Олексія Пукача до довічного ув’язнення, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.

Після оголошення вироку головуючий суддя запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Я погоджуся, коли у цій клітці зі мною будуть Кучма і Литвин".

У березні 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе.

У грудні 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури.

Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.