Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Transparency International заявляє, що 95% коштів антикорупційної програми українська влада «викидає на вітер»

Скандал 4443 перегляди

Опубліковано - 23.04.2013 12:29 | Всі новини | Версія для друку

Transparency International заявляє, що 95% коштів антикорупційної програми українська влада «викидає на вітер»
Transparency International заявляє, що 95% коштів антикорупційної програми українська влада «викидає на вітер»
Коаліція громадських організацій наполягає на скликанні невідкладного засідання Національного антикорупційного комітету при Президентові з питання ефективності виконання державної антикорупційної програми.

Про це повідомляє представництво Transparency International в Україні.

Зокрема, як зазначається в повідомленні, громадські організації завершили моніторинг змісту та ефективності виконання Державної програми запобігання і протидії корупції на 2011-2015 рр. вартістю в понад 820 млн грн. і дійшли висновку, що «через бездіяльність і гальмування з боку урядовців антикорупційна держпрограма фактично не виконується й перебуває на межі фатального зриву».

«Середній бал успішності реалізації цього одного з головних антикорупційних документів країни складає лише 2,7 бали з 5 можливих. Зі 120 заходів держпрограми фінансуються лише 8. Більшість заходів, на які передбачено понад 95% бюджетного фінансування, взагалі не стосуються боротьби з корупцією. Терміни виконання багатьох завдань уже спливли. Програма містить цілу низку помилок і текстових описок, передбачені в ній індикатори прогресу є неузгодженими зі змістом визначених заходів. Все це робить неможливою належну реалізацію цієї однієї з найбільш вартісних за обсягом фінансування держпрограм», – розповідає керівник Transparency International в Україні Олексій Хмара.

Експерти мають намір відстоювати перед урядом не лише вдосконалення антикорупційної держпрограми, а зміну її пріоритетів, завдань, принципів координації, запровадження постійного моніторингу її виконання за об’єктивною й доступною громадськості методологією.

«Оскільки наразі держпрограма взагалі не передбачає механізму й процедури оцінювання її ефективності на державному рівні, ми наполягаємо на введенні щоквартального публічного звітування органів влади про результати її реалізації. Для цього потрібно на базі Мін’юсту створити орган із координації виконання держпрограми, забезпечивши в ньому квотне представництво інститутів громадянського суспільства», – зазначає експерт моніторингового проекту Оксана Ващук, програмний директор інформаційно-правового центру «Наше право».

Громадські діячі також розраховують, що за результатами проведення засідання Національного антикорупційного комітету при президентові з питання ефективності виконання державної антикорупційної програми буде розроблено погоджений пакет змін до держпрограми. Серед іншого вони радять зробити відкритим Єдиний держреєстр корупціонерів, ввести відповідальність за корупційні правопорушення для юридичних осіб, запровадити систему електронних держзакупівель, забезпечити доступність декларацій публічних службовців і жорсткий незалежний контроль за їх фінансовою звітністю, врегулювати на законодавчому рівні питання конфлікту інтересів та прозорого фінансування політичних партій і виборчих кампаній.

Також пропонується створити спеціально уповноважений орган із антикорупційної політики, збільшити заробітну плату держслужбовців і прив’язати її до результатів їх роботи, організувати систематичне антикорупційне навчання та незалежне тестування знань у суддів і правоохоронців тощо.

«Але у нас існує побоювання, що за поданням Мін’юсту уряд може обмежитися лише «косметичними» змінами антикорупційної держпрограми, тоді як сам документ потребує «капітального ремонту», якщо не перевидання. Розгляд цього питання урядовцями планується в травні, тож ми розраховуємо на політичну волю президента України та особистий прийом у прем’єр-міністра Миколи Азарова, призначений нам на 25 квітня цього року. Фактично це останній шанс, після чого під сумнівом опиниться ухвалена главою держави Національна антикорупційна стратегія, впровадження котрої значно пригальмувалося через ситуацію з невиконанням урядової держпрограми», - зауважив голова правління Антикорупційної ради України Богдан Якимюк, партнер проекту.

Як зауважує Transparency International в Україні, цей моніторинг проводила коаліцією з семи громадських організацій (Transparency International Україна (Творче об’єднання «ТОРО») в партнерстві з Антикорупційною радою України, Українським інститутом публічної політики, Фундацією «Відкрите суспільство», Центром політико-правових реформ, ГО «Філософія серця» та Інформаційно-правовим центром «Наше право») впродовж майже 7 місяців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.