Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У ГПУ приховують, які документи просили у Чехії та США у справі про вбивство Щербаня

Влада 4419 переглядів

Опубліковано - 14.05.2013 11:15 | Всі новини | Версія для друку

У ГПУ приховують, які документи просили у Чехії та США у справі про вбивство Щербаня
У ГПУ приховують, які документи просили у Чехії та США у справі про вбивство Щербаня
У ГПУ відмовляються назвати, які документи Україна просить надати Чехію і США, і не підтверджують чи отримані вони.

Водночас запевняють, що не збирається закривати справу про вбивство народного депутата Євгена Щербаня, в організації якого підозрюють екс-прем’єра Юлію Тимошенко.

"В даний момент виникла необхідність проведення додаткових слідчих дій", - пояснив поновлення справи після тимчасового припинення слідчий Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Андрій Курись, пише «КоммерсантЪ-Украина».

На питання, які саме слідчі дії будуть проведені ГПУ, Курись відповів лаконічно: "Різні".

Водночас, Курись відмовився відповідати і на питання, які документи Україна просить надати Чехію і США, і чи отримані вони.

Захист Тимошенко також не знає, про що може йти мова, і на сьогоднішній день готові тільки висувати припущення. "На жаль, сторона захисту не має інформації, яку саме правову допомогу запросила ГПУ в Чехії та США. Це можуть бути, наприклад, копії протоколів чиїхось допитів", - розповів адвокат Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк.

Якого б характеру не були ці документи, ГПУ нічого не отримала за кордону, впевнені захисники. "Ні чехи, ні американці не могли нічого надати з 26 квітня по 13 травня. Процедури міжнародної правової допомоги дуже регламентовані і вимагають в кращому випадку декількох місяців", - сказав Сергій Власенко.

Терміни, в які іноземні держави повинні відповісти на запити України, не регламентовані, пояснив перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін: "Але відновити слідство слідчий може в будь-який момент в залежності від обставин і потреби в отриманні нових даних. Припустимо, виникла необхідність допитати кого-небудь або провести обшук ... "

У ГПУ вирішили затягнути розслідування резонансної справи, вважає глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. "Припинення слідчих дій може означати, що слідчі намагаються затягнути справу і поміняти тактику, щоб подивитися на реакцію Заходу. У ГПУ тепер можуть посилатися на позицію Чехії та США, мовляв, ми хотіли розібратися у справі, але нам не надали міжнародного сприяння", - заявив експерт.

Шанси на те, що іноземні держави готові надати правову допомогу Генпрокуратурі, невеликі. Представники Євросоюзу та США давно не приховують негативного ставлення до кримінального переслідування Тимошенко, а також членів її уряду. Як відомо, в 2011 році Чехія визнала факт політичного переслідування опозиції в Україні і надала політичний притулок колишньому міністру економіки Богдану Данилишину і чоловікові екс-прем’єра Олександру Тимошенко. А рішення проблеми виборчого правосуддя стало одним з критеріїв підписання в листопаді Угоди про використання про асоціацію з ЄС.

На початку травня держсекретар США Джон Керрі у Вашінгтоні нагадав главі українського МЗС Леоніду Кожарі, що відновленню колишніх взаємин між Україною і США на найвищому рівні і раніше заважає триваюче кримінальне переслідування Тимошенко.

Тим часом в ГПУ дали зрозуміти, що навіть у разі відсутності запитуваних документів розслідування щодо Тимошенко триватиме.

На питання, чи є ймовірність того, що якщо не будуть надані документи з Чехії та США, то справу буде закрито, Ренат Кузьмін відповів: «Ваше припущення про те, що на цьому справа буде припинена, не відповідає дійсності. Воно буде розслідувана в повному обсязі і завершено».

Як повідомлялося раніше, 13 травня прес-секретар Генпрокурора Маргарита Велькова повідомила, що слідство у справі про вбивство Євгена Щербаня поновлено через слідчі дії, які мають відбутися найближчим часом, а саме допит свідка Петра Кириченка.

До цього захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив, що Генпрокуратура припинила слідство у справі Щербаня.

Згодом у Генпрокуратурі повідомили , що слідчі дії у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня відновлено.

Нагадаємо, 26 квітня суд переніс допит Кириченка на 15 травня за клопотанням генерального консула України в Сан-Франциско.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.