Аратта - На головну

7 травня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Геологи не підтверджують оптимізму влади щодо забезпечення України сланцевим газом вже 2015 року

Газоват 5380 переглядів

Опубліковано - 14.05.2013 15:47 | Всі новини | Версія для друку

Геологи не підтверджують оптимізму влади щодо забезпечення України сланцевим газом вже 2015 року
Геологи не підтверджують оптимізму влади щодо забезпечення України сланцевим газом вже 2015 року
Наприкінці квітня голова Міненерго Едуард Ставицький заявив на засіданні Кабміну, що Директор з наукової роботи “СПК-Геосервіс”, яке включили до угоди про розподіл продукції з Shell, Сергій Стовба вважає, що в уряді деякі люди мають завищені очікування щодо промислового видобутку сланцевого газу в Україні вже 2015 року.

«Загалом проект реалізується нормально, просто, можливо, у деяких людей були завищені очікування. За угодою з Shell п’ять років триває етап геологорозвідки, і ми сподіваємося, що позитивні результати будуть при бурінні вже перших свердловин. Це означатиме, що ми відразу ж зможемо перейти до етапу дослідно-промислової експлуатації та оцінці запасів, а потім - до облаштування родовища, тобто в тому числі почати бурити експлуатаційні свердловини. Якщо проект виявиться комерційно цікавим, то ввести його в експлуатацію можна досить швидко». – пояснив Стовпа, коментуючи заяву міністра енергетики Едуарда Ставицького що промисловий видобуток сланцевого газу в Україні почнеться вже в 2015 року, пише «КоммерсантЪ-Украина».

За словами Стовби, початок промислового видобутку «залежатиме від удачі при бурінні перших свердловин», а буріння перших пошуково-розвідувальних свердловин «залежить від багатьох факторів», але почнеться «швидше за все не раніше наступного року».

«У рамках проекту пробурять стільки свердловин, скільки належить за договором. Мінімальна кількість, яка необхідна, - це 15. Це зобов’язання, які взяла на себе Shell. Зрозумійте, такі питання швидко не вирішуються. Якщо якісь родовища будуть відкриті, то все одно процес геологорозвідувальних робіт триватиме років тридцять», - пояснив Стовба.

Він повідомив, що свердловини, як бурить Shell, коштують близько $ 10 млн. «Експлуатаційні, звичайно, набагато дешевше. А якщо використовувати технології, які підвищують продуктивність праці, то буріння може обійтися ще дешевше», - зауважив геолог.

Водночас він пояснив, чому оцінка запасів українського газу відрізнялася в кілька разів - від 1,2 трлн до 32 трлн кубометрів.

«Хтось вважає, що Дніпровсько-Донецька западина дуже багата газом, інші експерти не такі оптимістичні. Але для справжньої оцінки потрібен комплекс геологорозвідувальних робіт. Їх ще ніхто не проводив», - вважає Стовба.

Також він розповів про роль "СПК-Геосервіс" у проекті з видобутку сланцевого газу. «Насамперед ми сподіваємося на участь у геологорозвідувальному процесі. За умовами внутрішньоукраїнського тендеру, який виграла наша компанія, ми повинні забезпечити фінансування всіх витрат, які будуть необхідні українській стороні для розробки родовищ, відкритих на етапі геологорозвідки. І ми це забезпечимо. За деякими оцінками, українській стороні потрібно інвестувати у проект близько $ 5 млрд. І ми їх знайдемо. Зараз ми не маємо таких коштів, але ми знайдемо їх абсолютно прозорим шляхом. Це дозволить Україні контролювати більше 50% газу, який в майбутньому буде добуватися в рамках проекту», - впевнений геолог.

Нагадаємо, 24 січня у Давосі було підписано угоду між компанією Shell і "Надра Юзівська" про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.

У Донецькій та Харківській областях відбулася низка протестів проти видобутку сланцевого газу.

Shell заявляла, що видобуток нетрадиційного газу на території Харківської та Донецької областей не спричинить забруднення ґрунтових вод.

Згодом віце-президент компанії Shell в Україні Грехем Тайлі заявив, що видобуток газу не розпочнеться доти, доки не будуть проведені екологічні дослідження.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.