Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Куди поділися імпортні каштани? А точніше - гроші за них

Скандал Регіон: м.Київ 6073 перегляди

Опубліковано - 21.05.2013 14:43 | Всі новини | Версія для друку

Куди поділися імпортні каштани? А точніше - гроші за них
Куди поділися імпортні каштани? А точніше - гроші за них
Відповідно до результатів експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна, із 289-ти висаджених цією весни у Києві каштанів лише два виявились сорту «Бріотті».

Про це повідомив радник голови КМДА Олександр Мазурчак на брифінгу в Києві.

«Питання в тому, де могла бути така підміна. Чи то з італійської сторони була завезена така партія, чи підміна була зроблена вже у нас, в Україні. Зараз розслідуванням займається прокуратура. Справа на контролі голови КМДА», – повідомив Мазурчак.

За його словами, столична адміністрація повела тендер, який виграло ТОВ «Професійний садівник». Ця компанія мала поставити Києву саджанці каштанів сорту «Бріотті», закуплені в італійської фірми.

Разом з тим, за словами Мазурчака, із завезених каштанів 18 виявились сорту Баумана, 11 – Глобра і тільки два – «Бріотті», інші – звичайний білий каштан.
Радник Попова наголосив, що через даний інцидент планується звільнити керівника Шевченківського управління «Київзеленбуду».

«Або він причетний до цієї підміни, або ж не забезпечив контроль за поставкою рослин», – сказав він.

Мазурчак підкреслив, що КМДА має три версії подій: в української фірми була змова з італійцями на поставку не тих дерев; підміна була зроблена вже в Україні і третя версія – політичні мотиви для дискримінації Попова.

Мазурчак заявив, що планується зняти зразки грунту з-під коріння дерев, разом із яким вони були привезені до Києва, і таким чином визначити італійські це каштани, чи вирощені в України.

Він додав, що каштани сорту «Бріотті» коштують на третину дорожче, ніж звичайні білі каштани: один саджанець «Бріотті» – 430 євро, один саджанець білого каштану – 300 євро.

Проте, він наголосив, економічних втрат з цієї афери місто не зазнало, оскільки було заплачено поки що половину суми від зазначеної у договорі. Загальна сума становить 980 тис. грн.

Як повідомлялося раніше, у травні екологи заявили, що на Хрещатику замість заявлених каштанів «Бріотті», стійких до мінуючої молі, у квітні висадили звичайні кінські каштани білого кольору. На їхню думку, деякі рослини навряд чи доживуть до кінця літа.

«Про це свідчить стан каштанів, які нещодавно посадили на Хрещатику: вони вже почали всихати і деякі з них навряд чи доживуть навіть до кінця літа», – пояснив експерт НЕЦУ Олександр Соколенко.

Також він зазначив, що на відміну від саджанців каштанів, які були висаджені в урочистій обстановці на Хрещатику на початку квітня, сорт «Бріотті» має червоні квіти і листя іншої форми. Однак деякі рослини, які вже зацвіли, мають звичайні білі свічки і характерне для кінського каштана семичасне листя.
Екологи звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням розібратися в закупівлях каштанів «Бріотті» для Києва.

17 травня у прокуратурі Києва повідомили, що розпочато перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на головній вулиці столиці.

Крім того, фахівцям фітосанітарної інспекції дано доручення перевірити дерева на наявність хвороб та встановити, чи відповідають висаджені каштані сорту, прописаному в договорах, зазначила прес-служба прокуратури Києва.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.