Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Криму тривають протести кримських татар через висловлювання російського консула

Скандал Регіон: Автономна республіка Крим 6788 переглядів

Опубліковано - 23.05.2013 18:02 | Всі новини | Версія для друку

У Криму тривають протести кримських татар через висловлювання російського консула
У Криму тривають протести кримських татар через висловлювання російського консула
У Криму тривають протести проти заяв російського консула у Сімферополі Володимира Андреєва з виправданням депортації 1944 року і звинуваченнями кримських татар у масовому колабораціонізмі у роки Другої світової війни.

Кілька сотень кримчан – переважно літніх кримських татар – пікетували сьогодні приміщення Генерального консульства Росії у Сімферополі. Вони вимагали від консула офіційних вибачень та закликали до оголошення його на території України персоною нон-ґрата.

Крики «Ганьба!» і «Геть!», звинувачення у фашизмі і вимоги вигнати російського консула з України – це мітинг під стінами Генерального консульства Росії в Криму, скликаний Меджлісом кримськотатарського народу. Другий день в Сімферополі тривають протести кримських татар проти висловлювань консула Володимира Андреєва з виправданням депортації начебто «масовим колабораціонізмом» кримськотатарського населення у роки війни.

В інтерв’ю кримськотатарському телеканалу АТР він днями заявив, що це офіційна позиція Росії. Раніше консул Андреєв також «не рекомендував» групі російських льотчиків-ветеранів відвідувати прем’єру фільму «Хайтарма» про двічі героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, бо там йшла мова про депортацію і нічого не було про «колабораціонізм».

Учасники мітингу переконані, що російський дипломат цілеспрямовано провокує кримських татар на насильницький протест, щоб ситуація в Криму стала нестабільною і виник міжетнічний конфлікт. «Наступили на найбільш болюче! Образили, як ображали в радянські часи! Відродили дух Сталіна і Берії, і тепер чекають, що люди вибухнуть! Але наша мудрість, наша зваженість не повинна дати можливості справдитися їхнім сподіванням!» – заявив на мітингу лідер фракції Курултаю у кримському парламенті Рефат Чубаров.

Офіційного занепокоєння замало – учасники протестів

В середу Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння заявами генконсула Росії у Криму про «зраду» кримських татар. Однак, учасники мітингу зажадали від офіційного Києва різкішої реакції. У резолюції, яку вони безуспішно намагалися передати до консульства, вони вимагають від українського керівництва «негайно оголосити Володимира Андрєєва персоною нон-ґрата, а від російського – відкликати із Сімферополя свого дипломата.

Володимир Андреєв до мітингувальників не вийшов, папір не прийняв, а потім пояснив журналістам, що не вважає учасників акції «виразниками думки всього кримськотатарського народу». «Це люди, явно націлені на конфлікт... Крику багато, а толку і конструктивного обговорення мало», – зазначив російський дипломат.

Тим часом вигнати консула Андреєва з України закликали Асоціація національних громад України, Духовне управління мусульман Криму і навіть провладна кримськотатарська організація «Міллі Фірка», яка ще кілька років тому зверталася до російського консульства зі скаргами на «помаранчеву» владу України.

Водночас один із активістів російського націоналістичного руху Криму, екс-депутат кримського парламенту Вадим Мордашов сказав Радіо Свобода, що за заявами консула Андреєва насправді стоїть спроба «відволікти увагу громадськості і російської влади від зникнення грошей, які Москва виділила на проект «Наша Велика Перемога». Скандал довкола цієї інформації в Криму вибухнув минулого тижня.

Рефат Чубаров переконаний, шо консула Володимира Андреєва таки приберуть з Криму ближчим часом. Однак його турбує, чи не є заява дипломата справді офіційною позицією сусідньої країни і хто прийде на зміну. «Треба прибрати не лише фашиста, Адреєва у цьому випадку. Треба прибрати наслідки фашистських поглядів, які висловлюються на офіційному рівні. Це є проблемою!» – зазначив Рефат Чубаров.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.