Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Політика накручування акцизів може знищити легальне виноробство

Економіка 5537 переглядів

Опубліковано - 29.05.2013 15:47 | Всі новини | Версія для друку

Політика накручування акцизів може знищити легальне виноробство
Політика накручування акцизів може знищити легальне виноробство
Розроблений Міністерством доходів законопроект, що передбачає введення акцизу на пиво і більш ніж триразове підвищення ставки акцизного податку на кріплене вино, загрожує обвалом цілого сегменту виноробної галузі та зростанням тіньового ринку алкоголю.

Мотиви авторів законопроекту очевидні - створити привілейовані умови для виробників лікеро-горілчаної продукції, упевнені в асоціації «Виноградарі та винороби України», пише «Дело».

«В цьому випадку можна говорити, що відстоюються інтереси одного конкретного виробника горілки», - вважає директор АВВУ Сергій Михайлечко.

Активність депутатів і чиновників відносно акцизної ставки на пиво і кріплене вино м´яко кажучи дивує. За останній місяць було розроблено три законопроекти, причому найбільше занепокоєння викликає саме документ Міндоходов, який одним пострілом вбиває двох зайців - скорочує обсяги виробництва пива за рахунок запровадження акцизного податку на цей вид продукції і буквально знищує сегмент кріплених вин.
Щоб не бути голослівним, фахівці АВВУ оцінили економічні обгрунтування, які наводить Міністерство зборів і доходів. Так, пояснювальна записка свідчить: «Разом із тим, законопроектом пропонується встановити диференційний підхід до оподаткування міцних (кріплених) вин (залежно від %-го вмісту спирту в кріпленому вині). Зазначене сприятиме додатковому надходженню в бюджет акцизного податку від реалізації кріплених вин (за попередніми підрахунками Міндоходів України 300 млн. грн. в розрахунку на рік)».

«За 2012 рік з урахуванням серйозного падіння виробництва відрахування по акцизу за кріплені вина склали всього 98,6 млн грн - продовжив Сергій Михайлечко. - Виникає питання, на підставі чого будувалися розрахунки Міндоходов? Ми пропонуємо фахівцям міністерства простежити логіку цифр разом. Точкою відліку візьмемо 5000 тис. дал - прогноз обсягу виробництва на 2013 рік, виходячи з даних за перші чотири місяці 2013 (1637,7 тис. дал), без урахування будь-якого падіння. Тепер введемо поправку на падіння з урахуванням динаміки всієї виноробної галузі (з урахуванням даних 2012 рік прогнозне падіння складе близько 30%, внаслідок чого обсяг зменшується до 3500 тис. дал. Оскільки підвищення акцизу на падаючому ринку неминуче призведе до ще більшого скорочення виробництва, як це було в 2010 році, можемо прогнозувати, що за підсумком кількість випущеної після підвищення акцизу продукції складе не більш ніж 500 тис. дал. Як з 2000 тис. дал, випущених за найоптимістичнішими прогнозами, Держбюджет зможе отримати 300 млн грн? Максимум 84 млн грн, і в наступні роки ця цифра буде тільки зменшуватися».

«Акциз не є інструментом, що може вирішити ці проблеми, - додає Сергій Михайлечко. - Навпаки, підвищення акцизу грає на руку «тіньовикам», оскільки завдає удару по легальному виробнику. Нехай ставку на вино підвищать хоч в 20 разів, а нелегали як продавали горілку по 12 грн, так і будуть продавати».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.