Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фінську компанію Marimekko викрили у плагіаті картини Марії Приймаченко

Скандал 7424 перегляди

Опубліковано - 31.05.2013 05:17 | Всі новини | Версія для друку

Цим зображенням, серед іншого, оздоблений літак Airbus 330 фінської авіакомпанії Finnair
Цим зображенням, серед іншого, оздоблений літак Airbus 330 фінської авіакомпанії Finnair
Журналісти часопису Helsingin Sanomat викрили у плагіаті дизайнерку відомої фінської компанії Marimekko Христину Ізолу.

2008 року вона створила графічну композицію «Metsanvaki» (мешканці лісу), яка, як виявилося, скопійована з картини Марії Приймаченко «Пацюк, що подорожує» (1963), повідомляє портал yle.fi.

Цим зображенням, серед іншого, оздоблений літак Airbus 330 фінської авіакомпанії Finnair, який здійснює далекомагістральні польоти до Нью-Йорка і в Азію.

Скопійована версія відрізняється від оригінальної картини лише тим, що на зображенні фінської дизайнерки зник пацюк.

У Marimekko визнали, що це плагіат. «Той факт, що робота іншого художника була використана в якості основи для шаблону Metsanvaki — це повний шок і глибоке розчарування для нас», каже художній керівник Marimekko Мінна Кемелл-Кутвонен. Всю відповідальність поклали на дизайнера. А зображення вже прибрали з офіційного сайту компанії.

У свою чергу, авторка скопійованої композиції вже перепросила за свій вчинок: «Я не замислювалася про авторські права, і про те, що присвоюю чиюсь творчу працю. Композиція „Metsanvaki“ здавалася настільки близькою, що цією лісовою чарівністю я хотіла зі всіма поділитися. Я розумію, що вчинила неправильно, я жалкую і мені соромно», — сказала Христина.

Фінська компанія Finnair оголосила, що прибере з одного зі своїх Аеробусів 330 скандальне зображення — повідомляє Associated Press. Речник авіаперевізника Пайвит Талквіст наголошує, що це станеться настільки швидко, наскільки можливо.

Як зазначає видання yle.fi, Marimekko активно захищає авторські права на свої малюнки. Але тут виявилося, що компанія сама попалася на плагіаті.

Marimekko — це всесвітньо відома фінська компанія з виробництва текстилю і одягу, заснована 1951 року. В 60-х роках минулого століття вона була особливо впливовою у світі моди. Вирізняється простими, але якісним стилем. За основу беруть власні графічні розробки.
Скопійована версія відрізняється від оригінальної картини лише тим, що на зображенні фінської дизайнерки зник пацюк
Скопійована версія відрізняється від оригінальної картини лише тим, що на зображенні фінської дизайнерки зник пацюк
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.