Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Литва вважає Газпром загрозою для своєї безпеки

Газоват 4979 переглядів

Опубліковано - 10.06.2013 12:58 | Всі новини | Версія для друку

Литва вважає Газпром загрозою для своєї безпеки
Литва вважає Газпром загрозою для своєї безпеки
Найбільша газова компанія в світі російський “Газпром”, яка є монопольним постачальником газу до Литви, створює загрози для енергетичної незалежності країни.

Про це повідомляє польська Gazeta Wyborcza з посиланням на рапорт литовських спецслужб.

"Особливу загрозу для енергетичної безпеки Литви створює залежність від монопольного постачальника газу - російського "Газпрому" і продиктованих ним цін і умов поставок газу", - цитує рапорт адміністрації держбезпеки Литви польська газета.

У статті відзначено, що реформи, які реалізовуються литовськими властями в енергетичному секторі, не зменшують загрози від "Газпрому", який вживає контрзаходів, що не дозволяють країні знизити свою залежність.

"Маніпулюючи цінами на енергію і переговорними пакетами, Росія намагається якомога довше утримати Литву та інші країни залежними від своїх джерел енергії. Дуже ймовірно, що найближчим часом Росія і далі вживатиме заходів для того, щоб не допустити появи альтернативних постачальників", - цитує Gazeta Wyborcza рапорт спецслужб Литви.

Газета відзначила, що Литва будує термінал для прийому скрапленого газу, а також нову атомну електростанцію, завдяки яким хоче знизити енергетичну залежність від РФ.

GW також наводить витяг зі ще одного рапорту Міністерства оборони Литви, в якому наголошується, що Росія "вважає енергетичну незалежність інших країн загрозою для своєї безпеки".

"Ситуацію ускладнює те, що російське керівництво вважає енергетику одним з головних інструментів політичного впливу в Центральній і Східній Європі, і тому дуже гостро реагує на будь-які спроби держав цього регіону підвищити енергетичну незалежність", - цитує газета рапорт Міноборони Литви.

GW відзначає, що, за словами експертів відомства, половину доходів бюджету Російської Федерації становлять надходження від продажу нафти і газу, і саме від цих коштів залежить фінансування російської армії, витрати на яку за останні 30 років збільшилися втричі.

Згідно зі статтею, литовська контррозвідка також відзначила, що в країні найактивніше працюють співробітники спецслужб Росії і Білорусі, повідомивши про виявлення у низці держструктур, у приватних фірм і осіб спеціальну програму, яка збирала особисті дані співробітників.

Як повідомлялося раніше, українські власті також намагаються знизити енергетичну залежність від Російської федерації, яка залишається найбільшим постачальником газу в країну. Серед проектів, що реалізовуються Україною, - будівництво LNG-терміналу, видобуток сланцевого газу, і купівля палива із Західної Європи з використанням реверсних схем.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.