Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кримські журналісти збирають п’ятаки для віце-прем’єра автономії

Скандал 4896 переглядів

Опубліковано - 21.06.2013 12:16 | Всі новини | Версія для друку

Кримські журналісти збирають п’ятаки для віце-прем’єра автономії
Кримські журналісти збирають п’ятаки для віце-прем’єра автономії
Три тисячі гривень моральної шкоди і майже 600 гривень судових витрат першому віце-прем’єр-міністру кримського уряду Павлу Бурлакову мають виплатити журналісти інтернет-видання «Аргументи тижня – Крим».

За рішенням Центрального районного суду Сімферополя мусять видалити публікацію «Гуртожиток як пристанище для кримських VIPів. Історія Павла Бурлакова», що вийшла у цьому виданні у листопаді минулого року. Журналісти готують апеляцію, а громадські активісти розпочали акцію на підтримку інтернет-видання, яке одне з небагатьох у Криму критикує місцевих уряд.

Минулорічна стаття журналістки Ганни Андрієвської в «Аргументах тижня – Крим» викликала різку реакцію її героя – першого заступника голови Ради міністрів АРК Павла Бурлакова. Той поскаржився на журналістку і видання до Служби безпеки України та міліції. Правоохоронці розпочали за заявою урядовця кримінальне провадження, результати якого досі не відомі.

У публікації йшла мова про те, що посадовець зареєструвався у відомчому гуртожитку в селищі Комсомольське під Сімферополем, отримав там кімнату, але не проживав у ній. Віце-прем’єр розцінив це як втручання в особисте життя і розкриття конфіденційної інформації, а тому
звернувся ще й до суду.

Процес тривав кілька місяців і, зрештою, 19 червня, саме у день 50-ліття позивача, суддя Ілля Іщенко визнав, що журналісти розкрили конфіденційну інформацію фізичної особи, і позов іменинника задовольнив частково. Вимогу віце-прем’єра надрукувати вибачення і три місяці тримати його як головний матеріал сайту суд усе ж відхилив.

Суд не дослідив важливість теми для суспільства – журналісти

У виданні повідомили, що готують апеляцію, оскільки вважають рішення суду незаконним. Головний редактор «Аргументів тижня – Крим» Заїр Акадиров назвав його також «абсурдним».

«Законодавство не передбачає таке формулювання як видалення матеріалу із сайту. І, взагалі, наскільки мені відомо, це перше в Україні подібне рішення суду», – зазначив Заїр Акадиров. На його думку, таке рішення є формою цензури і втручанням у діяльність мас-медіа.

Автор статті Ганна Андрієвська погоджується – якщо рішення набере чинності, то «наступною буде заборона писати про Межигір’я». За її словами, суддя діяв некваліфіковано, не звернувши увагу, що публікація була не про звичайну фізичну особу, а про посадовця найвищого першого рангу, і про використання ним комунального майна.

«У перебігу судового засідання не була досліджена важливість теми для суспільства. А якраз це є першочерговим, бо інформація про реєстрацію Бурлакова була оприлюднена саме тому, що вона є суспільно значимою», – заявила Ганна Андрієвська.

Збирають 60 тисяч п’ятаків вагою 258 кілограмів

Український медіа-юрист Тетяна Котюжинська каже, що вже багато років в Україні застосовуються і є частиною вітчизняного законодавства норми Європейської конвенції і практика Європейського суду. Вони обмежують рівень захисту приватності особи і захисту конфіденційної інформації щодо політиків та чиновників, чиї дії чи рішення впливають на життя великої кількості людей.

«І коли ми бачимо, що в якомусь конкретному рішенні ці законодавчі норми не застосовані, то ми можемо стверджувати – це рішення є незаконним і, як правило, ухвалюється під тиском. Ми маємо публічно ставити питання, щоб було проведено належне розслідування, що ж вплинуло на те, що суд не застосував чинні норми українського законодавства і практику Європейського суду?», – вважає Тетяна Котюжинська.

Павло Бурлаков судове рішення ніяк не коментує і на телефонні дзвінки не відповідає. В урядовій прес-службі теж від коментарів відмовилися і повідомили, що перший віце-прем’єр перебуває у відпустці і на роботі з’явиться лише наступного тижня. За неофіційними даними, урядовець відпочиває за кордоном. Водночас адвокат позивача на оголошення судового вердикту не з’явився.

Тим часом у Сімферополі журналісти і громадські активісти розпочали акцію «Дай Бурлакову по п’ятаку», яку організували на захист інтернет-видання «Аргументи тижня – Крим» та Ганни Андрієвської. У рамках акції, яка спершу почалася в соціальних інтернет-мережах, проходить збір коштів для відшкодування моральної шкоди і судових витрат першому віце-прем’єр-міністру уряду Криму Павлу Бурлакову. За даними ініціаторів акції, їм необхідно зібрати 60 тисяч 5-копійчаних монет вагою 258 кілограмів. Журналісти збираються вручити посадовцю особисто.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.