Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У ПАРЄ розчаровані стабільністю корупції в Україні

Світ навколо нас 4426 переглядів

Опубліковано - 26.06.2013 12:33 | Всі новини | Версія для друку

У ПАРЄ розчаровані стабільністю корупції в Україні
У ПАРЄ розчаровані стабільністю корупції в Україні
ПАРЄ у середу, 26 червня, має ухвалити резолюцію “Корупція як загроза верховенству права”. Україну в документі згадують не раз, і далеко не в позитивному контексті.

DW вдалось поговорити з автором доповіді.

Державна система України надалі просякнута корупцією. Цього висновку дійшли експерти низки міжнародних організацій, на висновках яких Рада Європи розробила індекс сприйняття корупції серед громадян країн-членів. За основу були взяті дані "Transparency International".

У цьому рейтингу Україна посіла останнє місце. Її випередили Албанія, Росія та Азербайджан. Згідно з опитуваннями, навіть ті українці, які особисто не були жертвами корупції, переконані, що це явище в державі - всюдисуще.

Корупційні будні українців

Свого часу, балотуючись у Президенти, Віктор Янукович зробив боротьбу з корупцією одним із провідних гасел своєї передвиборчої кампанії. Проте, як сказала в інтерв’ю DW авторка резолюції Майліс Репс (Естонія, Альянс лібералів та демократів за Європу), результати відповідних рейтингів, якими доповнений текст її доповіді, свідчать, що за останні кілька років у боротьбі з корупцією в Україні особливого прогресу не відбулося.

"Я бачу певні законодавчі зусилля, чую, що президент, генпрокурор, керівництво МВС України почали багато говорити про корупцію", - сказала Репс. - І те, що вони не заперечують її наявності, вже є великим кроком, але щодо практичних заходів, то їх майже не відчутно".

Спадок радянщини

Дрібне хабарництво серед представників міліції, лікарів, працівників суду - звичне повсякдення для мільйонів українців, вважає вона. Крім того, для України, як і для більшості країн Східної Європи, властива не лише корупція у вигляді дрібного хабарництва, а й у вигляді послуг і допомоги "по блату".

"З цим боротися набагато важче, ніж з грошовими хабарами", - вважає доповідачка ПАРЄ. - Це укорінена ментальність, яка походить ще від радянської номенклатури, для якої подібні стосунки були звичними правилами гри".

На думку доповідачки, зазвичай українські політики рідко мають на увазі цю форму корупції, коли під час передвиборчих перегонів обіцяють своїм виборцям подолати хабарництво. До речі, цікаво, що в країнах Північної та Східної Європи кумівство вважають проявом корупції, тоді як у Південній Європі допомога родича, який досяг життєвих успіхів, членам своєї родини, сприймають як звичне явище.

Гідна зарплата проти хабара

За словами Майліс Репс, вона сконцентрувала свою доповідь на тому, як впливає корупція на верховенство права. "Корупція може підірвати головні підвалини держави: судову систему, діяльність прокуратури і, головне, віру громадян у закон", - наголосила вона.
І якщо люди звикають до фактів корупції у вищих владних ешелонах, вони вважають і порушення законів нормою. "Це змінює саму суть верховенства права і має серйозні незворотні наслідки для суспільства", - сказала Майліс Репс.

Головну роль у боротьбі з корупцією, каже авторка доповіді, має відігравати парламент, позаяк саме він ухвалює ті закони, які забезпечують прозорість функціонування державної системи. "Успіх у подоланні корупції залежить ще й від того, наскільки вільними є мас-медіа та чи можуть їхні представники безперешкодно проводити журналістські розслідування", - наголосила доповідачка ПАРЄ.

Серед ефективних засобів у подоланні корупції Майліс Репс називає встановлення гідної зарплатні, зокрема, працівникам судової системи, міліції, податкової служби. "Важливо, щоб працівники цих державних органів, навіть найнижчих рангів, боялися ризикнути своєю зарплатою чи перспективою вигідної пенсії заради порівняно незначної суми хабара", - пояснює вона.

Проте головним рушієм у боротьбі з корупцією доповідачка ПАРЄ вважає особистий приклад народних депутатів. "Парламентарі повинні почати з себе і вирішити: чи подобається їм бути привілейованими і почувати себе поза законом". Репс твердо переконана: політична ініціатива розпочати справжню боротьбу з корупцією в Україні має походити саме від парламенту. "На жаль, поки що я цього не бачу", - підсумувала доповідачка ПАРЄ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.