Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна для людей. Заборгованість гірникам зросте восени?

Добробут 7093 перегляди

Опубліковано - 25.07.2013 14:37 | Всі новини | Версія для друку

Україна для людей. Заборгованість гірникам зросте восени?
Україна для людей. Заборгованість гірникам зросте восени?
Коли погасять заборгованість українським шахтарям?

Президент Янукович підписав закон, який передбачає збільшення обсягів фінансування зарплат співробітникам державних вуглевидобувних підприємств на 5,5 мільярдів гривень. Утім, за словами представників профспілок, цього вистачить лише на часткове латання дірок.

Станом на 1 липня заборгованість на державних вуглевидобувних підприємствах становить 22,5 мільйона гривень. Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Анатолій Акімочкін. А суми у 5,5 мільярдів гривень, за його словами, вистачить лише на латання дірок.

«Якщо брати всі гроші, які виділялися, то їх уже немає, – наголошує Акімочкін. – Там уже перекидали з четвертого кварталу на цей квартал. Ці 5,5 мільярдів дали, щоб якось вугільна галузь ще існувала, державні підприємства. На розвиток грошей немає, інвестицій немає».

Що ж стосується заборгованості на приватних шахтах, то, зазначає Радіо Свобода голова НПГУ Михайло Волинець, цієї статистики немає взагалі, а офіційна статистика не відповідає реальності.

Статистика занижена у рази

«Та заборгованість, яка по Україні зростає, значно занижена, – наголошує Михайло Волинець. – Занижена, тому що різні відомства і установи бояться, і не хочуть показувати заборгованість. Вони не показують тієї частини зарплати, яка виплачується у конверті, а це від 30 до 40 відсотків. Є напівлегальні копанки, які за хабарі реєструють, таких копанок в Україні біля 400, там частину платять у конверті, а частину легально. А там, де повністю нелегальні, то там все виплачується у конвертах».

Як приклад, Михайло Волинець наводить Львівську вугільну компанію. Коли її працівники прийшли пікетувати Міністерство праці, то у них за статистикою заборгованість становила мільйон гривень, а реально, наголошує Волинець, вона була вища вдесятеро.

Зараз на цьому приватному підприємстві заборгованість дещо скоротилася, зазначає Радіо Свобода голова профспілки Львівської вугільної компанії Ольга Шкоропад.

«Квітень вже закрили, лишився травень, – говорить Шкоропад. – Ну, а червень, статистика рахує заборгованістю на 1 серпня. З нарахуваннями заборгованості лишилося 4 мільйони».

Олександр, який працює на шахті «Жданівська», яка є орендованим підприємством, розповідає, що упродовж останнього часу у них почалися затримки. «Мають дати, але останнім часом затягують на тижнів два», – скаржиться Олександр.

Буде гірше?

Фахівці ж прогнозують, що у вересні ситуація може погіршитися.

«Ми очікуємо, що у вересні, після Дні шахтаря буде важка ситуація, все важча і важча. Державну підтримку, яка була виділена на заробітну плату на четвертий квартал, забираємо, а вкінці року ми залишимося на бобах. Не знаю, чим платитимуть заробітну плату», – прогнозує голова регіонального об’єднання профспілки гірників Червонограда Михайло Шабля.

На міжвідомчій нараді під головуванням міністра соціальної політики Наталії Королевської було ухвалено, що заборгованість перед шахтарями з економічно активних підприємств буде ліквідована до 1 липня, з інших – до 1 грудня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.