Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Закарпатський селекціонер вивів морозостійкий сорт ківі

У світі науки Регіон: Закарпатська область 15746 переглядів

Опубліковано - 6.08.2013 00:50 | Всі новини | Версія для друку

В Ужгороді вивели сорт українських ківі - «Карпатський»
В Ужгороді вивели сорт українських ківі - «Карпатський»
В Ужгороді селекціонер Генріх Стратон вивів ківі, що ростуть в умовах українського клімату. Ці кущі рясніють в столиці Закарпаття. На виведення цього сорту селекціонер витратив двадцять років.

Вперше Стратон побачив ківі на початку дев’яностих, коли був студентом біологічного факультету і спробував виростити його вдома, пишуть "Подробности".

«Було засіяно сотні тисяч сіянців ківі різних сортів, потрібно було отримати одну рослину із цих сотні тисяч, яка покаже, що вона перезимувала. 99% сіянців загинуло першої ж зими, але потрібно було всього лиш одну рослину, і її було випадково отримано», - розповідає селекціонер.

Перший урожай зібрали через п’ять років. На вигляд плоди нічим не відрізнялися від заморських, а на смак - були ще солодшими. Селекціонер почав розмножувати рослину.

«Як традиційно виноград вирощують, - тобто чубуками, живцюванням і укоріненням цих пагонів, ці всі рослини - від тієї першої, що перезимувала», - продовжив Генріх Стратон.

Знайомі й рідні скептично поставилися до цієї ідеї. Та й зараз не усі вірять, що екзотичний фрукт не боїться карпатських морозів.

«Такої великої кількості ківі вживу побачити було дуже незвично, особливо в наших умовах. Я навіть з них варення робила - варення з ківі з лимоном і бананом, і сироп - дуже смачне», - розповідає жителька Ужгорода Вікторія Козичко.

Свій сорт ківі Генріх назвав «Карпатським» і тепер патентує його у Києві.

Ківі — молодий фрукт, що з’явився тільки в середині XIX століття в результаті окультурення китайської ліани Actinidia deliciosa садівником-аматором з Нової Зеландії Олександром Еллісоном. Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, що красиво розташовані. Смак — щось середнє між аґрусом і полуницею.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.