Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Всі подробиці порятунку пасажирів канатної дороги «Місхор - Ай-Петрі»

Надзвичайна подія Регіон: Автономна республіка Крим 10915 переглядів

Опубліковано - 12.08.2013 12:30 | Всі новини | Версія для друку

Всі подробиці порятунку пасажирів канатної дороги «Місхор - Ай-Петрі»
Всі подробиці порятунку пасажирів канатної дороги «Місхор - Ай-Петрі»
На ПБК проведена унікальна рятувальна операція - з високогірній канатної дороги евакуйовано 76 осіб.

Минулими вихідними на канатній дорозі «Місхор - Ай-Петрі» була проведена унікальна рятувальна операція. Унікальною її можна назвати з кількох причин.

По-перше, саме в цей день виповнилося рівно 25 років, як по цій канатній дорозі піднялися перші пасажири.

По-друге, така позаштатна ситуація сталася тут вперше за час існування.

Туристів з канатної дороги рятували до глибокої ночі
Всі туристи врятовані. Останній пасажир із застряглої канатної дороги «Місхор - Ай-Петрі» був знятий в 0.40 ночі.

А по-третє, рятувальна операція, в ході якої довелося знімати людей з висоти понад 100 метрів, була проведена на найвищому рівні, продемонструвавши стовідсоткову готовність і злагодженість всіх рятувальних служб і відомств Південного берега Криму.

Ніхто з туристів не постраждав, а багато хто навіть залишилися в захваті від пережитих відчуттів.

Інцидент стався в неділю між 14.00 і 14.30. Дві кабінки, які за принципом маятника рухалися між середньою та верхньою станціями канатної дороги, раптом сіпнулися, зупинилися і зависли. Як тільки стало зрозуміло, що це не хвилинна затримка і запустити канатну дорогу вже не вдасться, керівництво підприємства звернулося за допомогою до рятувальників.

На місце події швидко прибули співробітники КП «Ялтинський гірничорятувальний загін», МНС, МВС, медики. Ялтинський гірничо-лісовий заповідник надав машини підвищеної прохідності.

Рятувальною операцією керував начальник Головного управління ГСЧС АР Крим генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Шахов, який знаходився на середній станції канатної дороги.

Сюди ж у перші хвилини, як тільки стало відомо про позаштатну ситуацію, прибув Ялтинський міський голова Сергій Ілаш, який взяв під особистий контроль забезпечення та рятувальників, і людей, яких евакуювали, всім необхідним.

«- Те, що відбулося сьогодні на канатній дорозі «Місхор-Ай-Петрі» не варто називати словом «аварія». Це вимушена зупинка, - пояснює генеральний директор ТОВ «Старт-Інвест» Надія Сванідзе. - Причому подібні ситуації передбачені при проектуванні і будівництві канатної дороги. Саме для цього в нижній частині кожної кабіни зроблені спеціальні люки. Кожна кабіна оснащена обладнанням та спорядженням для евакуації людей.

Разом з пасажирами завжди знаходиться співробітник канатної дороги, яка знає, як себе поводити в подібних ситуаціях. І в цьому випадку наші хлопці гідно виконали свою роботу: заспокоїли людей, пояснили їм, що треба робити і допомогли організувати процес евакуації.

Швидше за все, сталася механічна поломка. Зараз фахівці проаналізують всю інформацію і зроблять висновок. Ця позаштатна ситуація стала для нас повною несподіванкою. На канатній дорозі регулярно і у відповідності з графіком проходять перевірки і профілактичні роботи. Але тепер ми проведемо позапланову і дуже ґрунтовну профілактику.

Я хочу принести вибачення нашим пасажирам за цей неприємний інцидент і запевнити, що більше такого не повториться.»


У загальній складності у двох кабінах знаходилося близько 70 чоловік різних вікових категорій, в тому числі і діти.

У спеціальному кріслі через нижній люк людей спускали на землю, де їх крім співробітників МНС зустрічали медики. Але, на щастя, нікому медична допомога не знадобилася.

«- Рятувальна операція пройшла на вищому рівні. Все було організовано дуже чітко, - каже лікар фельдшерської бригади Алупки Світлана Кравченко, яка брала участь в евакуації пасажирів. - Одна жінка звернулася з приводу високого тиску. Більше за медичною допомогою ніхто не звертався, навіть дрібних травм не було. Психологічний настрій чудовий. Народ збирався продовжувати екскурсію і відзначати своє чудесне спасіння. Так що хлопці-рятувальники молодці!»

Кабіна, яка йшла вгору, зависла ближче до середньої станції канатної дороги на висоті близько 60 метрів.
Її пасажири вже до сьомої години вечора пили гарячий чай на середній станції канатної дороги і їли бутерброди. Трохи більше часу довелося провести на висоті тим, хто у другій кабіні спускався вниз з Ай-Петрі. Вона зависла на висоті понад 100 метрів над місцевістю з досить складним гірським рельєфом, в результаті чого від місця спуску до машини пасажирам довелося подолати ще близько 600 метрів гірської стежки.

Свої корективи в рятувальну операцію внесла і південна ніч, яка швидко насувалася.

Але і в цій ситуації за мінімально короткий термін рятувальники зуміли забезпечити максимальну безпеку людей. З ініціативи мера Ялти Сергія Ілаш на допомогу співробітникам МНС прибули сили внутрішніх військ МВС. У загальній складності в рятувальній операції було задіяно близько 100 чоловік.

«- Від дерева до дерева з канатів ми зробили перила, щоб людям зручніше було йти, - розповідає начальник ГПРЧ-10 смт. Форос Костянтин Бабійчук. - Але перш, ніж по стежці пішли туристи, ми разом з військовослужбовцями МВС протоптали її кілька разів своїми ногами в берцах: прибрали всі гілки, які заважали, відкинули вбік камені. Потім збирали групи по 8-10 чоловік і спускали до автомобіля. Через одного пасажира йшов співробітник МНС або канатної дороги з ліхтарем, освітлював дорогу, підтримував, допомагав йти. З нами були медики, вода, теплі речі.»

На середній станції співробітники канатної дороги «Місхор - Ай-Петрі» і для пасажирів, і для рятувальників організували місця відпочинку, гарячий чай, воду, бутерброди, шоколад.
Як повідомила Надія Сванідзе, кожному, хто опинився в завислому вагончику підприємство ТОВ «Старт-Інвест» виплатила матеріальну компенсацію за заподіяні незручності у розмірі 500 грн.

«- Усе сталося раптово, - згадує Наталя з Луганської області. - Ми спускалися з Ай-Петрі. Раптом різкий поштовх, кабінку сильно хитнуло і вона зависла. Спочатку ми сміялися, але потім зрозуміли, що сталося щось серйозне. Проте все закінчилося вдало. Неприємних вражень абсолютно немає. Ми в захваті від місцевої краси та від роботи МНС.»

«- Треба віддати належне організації роботи МНС і співробітникові канатної дороги, який перебував з нами в кабіні і вів себе дуже гідно, підтримував нас, заспокоював, - ділиться своїми враженнями Ніна з Краснодарського краю. - Паніки взагалі не було. Навіть діти не злякалися. Всі себе вели пристойно. Мене, чесно сказати, найбільше хвилювало питання: чи витримають кріплення крісла. Я то дівчина не маленька, але, на щастя, все пройшло добре.»

«- Рятувальна операція пройшла просто дивовижно, - розповідає Сергій із Самари. - Зі мною таке вперше в житті, але я не розчарований. Я все зняв на відео - тепер буде, що вдома розповісти й показати. Хлопці молодці!»

За іронією долі в одній з кабін виявився старшина, командир відділення ДПРЧ-30 міста Попасна Луганської області Віталій Сидоров, який міг оцінити роботу своїх колег з професійної точки зору.

«- Скільки сам рятував, але не думав, що й мене будуть рятувати, - з посмішкою говорить Віталій Сидоров. - Коли по рації передали про поломку, то подумав, що будемо спускатися самі. У кабінці є спеціальні жилети, рятувальні крісла, обладнання для спуску. Співробітник канатної дороги, який перебував з нами, заспокоїв, дістав все це, пояснив як діяти. Але потім нам передали, щоб ми чекали приїзду співробітників МНС. Не було ніякої паніки - тільки жарти - примовки. Приїхали рятувальники. За допомогою карабінів нас чіпляли за спеціальний пристрій у кабіні і в рятувальному кріслі спускали вниз. Дітям так сподобалося, що вони ще просилися. Хлопці МНС - молодці, знають свою справу! Все зробили чітко, злагоджено, без усяких заминок - на п’ять з плюсом.»

Пасажири, яких спустили з другої кабіни, з особливою вдячністю згадували керівника КП «Ялтинський гірничорятувальний загін» Юрія Павлова і його співробітників, які по канату піднялися в кабіну на висоту понад 100 метрів і взяли на себе основну частину роботи з евакуації людей.

Їх професійні дії вселили в людей, що опинилися в екстремальній ситуації, спокій і впевненість, що все буде добре.

За словами начальника 2 загони державної служби надзвичайних ситуацій міста Ялта ГУ НС АРК Ігоря Босенко, буквально кілька місяців тому ялтинські рятувальники відпрацьовували схожу ситуацію на цій же канатній дорозі в ході планових навчань. Тепер отримані навички стали в нагоді в реальному житті.

«- Від позаштатних ситуацій ніхто не застрахований. Головне те, що всі відповідальні служби Великої Ялти проявили себе на найвищому рівні, - зазначає Ялтинський міський голова Сергій Ілаш. - Прекрасно спрацювало МНС, КП «Ялтинський гірничорятувальний загін», «швидка допомога». Я хотів би подякувати службу безпеки канатної дороги за дуже злагоджені і грамотні дії при рятуванні людей. Дякуємо власникам канатної дороги, які надали все необхідне обладнання, генератори, ліхтарі, забезпечили людей харчуванням. Дякуємо за допомогу Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику. Крім того, на плато Ай-Петрі залишилося близько 600 осіб, які встигли туди піднятися до зупинки канатної дороги. Для них ми також організували воду, чай, бутерброди і транспорт, на якому люди безкоштовно змогли спуститися в місто.»

«- У цій ситуації дуже оперативно спрацювали і керівництво канатної дороги, і міська влада Ялти, - підкреслив начальник Головного управління ГСЧС АР Крим генерал-майор служби цивільного захисту Сергій Шахов. - Рятувальна операція проведена на високому професійному рівні. Ніхто з людей не постраждав. Так, що туристи можуть сміливо їхати на ПБК - тут про них завжди подбають.»

Від «Аратти». Канатна дорога «Місхор - Сосновий Бір - Ай-Петрі» з’єднує плато Ай-Петрі і селище Місхор на Південному березі Криму.

Між станціями «Сосновий Бір» і «Ай-Петрі» немає жодної опорної вежі, а відстань між ними становить 1860 метрів. Це дозволяє вважати її канатною дорогою з найдовшим безопорним прольотом в Європі.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.