Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Знижуючи облікову ставку, НБУ забезпечує дешевими грошима уряд, а не економіку

Економіка 5850 переглядів

Опубліковано - 13.08.2013 15:19 | Всі новини | Версія для друку

Знижуючи облікову ставку, НБУ забезпечує дешевими грошима уряд, а не економіку
Знижуючи облікову ставку, НБУ забезпечує дешевими грошима уряд, а не економіку
Зниження вдруге за рік облікової ставки Нацбанк визнав кризові тенденції в економіці.

Про це заявив економіст Любомир Шавалюк.

«Така швидка зміна (облікової ставки. - Ред.) свідчить про те, що Нацбанк визнає кризові тенденції в економіці, тому що реагує другий раз підряд. При чому він визнає, що перша реакція виявилася неефективною», – заявив він.

Втім, експерт зауважує, що для економіки України зниження облікової ставки не настільки ефективне, як для економік розвинених країн.

«Взагалі в Україні – трансформаційна економіка, тому облікову ставку в традиційному контексті не можна розглядати. Її ефективність є значно нижчою, ніж в розвинутих економіках. Навіть якщо її понизять до 4-5%. Наша система значно більше прив’язана до валютного курсу, ніж до облікової ставки. І 70-80% проблем в економіці міг би вирішити саме курс. Втім, уряд починає застосовувати все підряд, тільки не чіпати цю так звану «священну корову», – заявив він.

Як зауважує економіст, теоретично зниження облікової ставки мало би трансформуватися, зокрема, в зниження ставок за кредитами.

«В Україні проблема, з одного боку, у високих ставках, а з іншого – в економічній кон’юнктурі: бізнесу невигідно брати кредити не через облікову ставку, а тому, що його «душать» контролюючі органи. Тому кредити не братимуть навіть якщо запропонують нижчі ставки», – додав Шавалюк.

Економіст вважає, що насправді таке рішення НБУ можна віднести до "політики дешевих грошей для уряду".

«Зниженням облікової ставки намагаються перевести гроші з (резервів. - Ред.) ліквідності банківської системи на рахунки уряду. Дохідність українських єврооблігацій – дуже висока, плюс внутрішні запозичення у валюті не здійснюються, ще й уряд не може зараз розмістити валютні облігації без підвищення дохідності. Тобто або влада повинна піти на зниження дохідності, або Нацбанк знижує ставку і наповнює систему грошима, щоб втримати ту ж дохідність. Таким чином формально це – політика дешевих грошей передусім для уряду. Думаю, це – основний мотив у зниженні облікової ставки», – зазначив економіст.

Шавалюк також зауважує, що зниження облікової ставки НБУ створює певний шлях для відступу "у випадку, якщо банківська система знову зіштовхнеться з проблемою ліквідності".

"Він таким чином показує, що готовий давати рефінансування банкам в значних обсягах. А для цього знижує облікову ставку, щоб банки погоджувалися на рефінансування", - додав експерт.

Економіст сумнівається, що такі кроки уряду будуть ефективними.

«Політика уряду показує, що він часом йде на заходи з нульовою ефективністю, начитавшись теорії в книжках і не врахувавши, чи буде це ефективно в Україні», – додав він.

Як повідомлялося ранше, Національний банк прийняв рішення про зниження облікової ставки з 7% до 6,5% річних з 13 серпня.

Востаннє Нацбанк знижував облікову ставку також на 0,5 п. п. - до 7% у червні цього року.

До цього облікова ставка утримувалася на незмінному рівні з 23 березня 2012 року, коли була знижена з 7,75%.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.