Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


А де ж толерантність? Хасиди в Умані попсували розп’яття написами на івриті

Скандал 8877 переглядів

Опубліковано - 16.08.2013 13:39 | Всі новини | Версія для друку

А де ж толерантність? Хасиди в Умані попсували розп’яття написами на івриті
А де ж толерантність? Хасиди в Умані попсували розп’яття написами на івриті
Хасиди, що прибули до Умані на святкування єврейського Нового року, розписали поклонний хрест із розп’яттям написами на івриті.

Напис перекладається з івриту як "Не гнівіть Бога".

Хасиди обурені тим, що хрест встановлено точнісінько навпроти синагоги, де знаходиться могила лідера брацлавських хасидів равина Цадіка Нахмана.

Хасиди щоразу після святкування Рош-ха-Шана проводять традиційне обмивання в ставку, над яким тепер стоїть хрест. "Ми поважаємо інші релігії і ніколи не псуватимемо символ чужої віри. Але, на жаль, не всі наші одновірці це розуміють. Хрест можуть зламати або пошкодити. Тоді почнеться справжня війна між хасидами і християнами. Ми не можемо цього допустити, тому і просимо перенести хрест в інше місце", - пояснює свою вимогу представник Міжнародного фонду імені Рабі Нахмана Шимон Бускілла.

Хрест було встановлено зовсім нещодавно - на честь 1025-річчя Хрещення Русі.

За словами голови Ради громадських організацій Умані Валерія Кислинського, поклонний хрест - інтернаціональний. Його освятили священики кількох конфесій.

Також Кислинський скаржиться на тиск з боку ізраїльських гостей. "Хасидизм - це ортодоксальна гілка юдейства. Інакше як сектантами їх не назвеш. Наших активістів залякують - і влада, і силовики, і самі хасиди через хрест. Місцевий хасид Соломон Нахман взагалі заявив, що закопає нас. Ми звернулися до міліції", - скаржиться громадський активіст.

Заступник мера Умані Володимир Віблий запропонував погодитися з вимогою хасидів, перенести хрест в інше місце, а потім встановити кілька нових пам’ятників на підтримку християнства, але уманці не згодні. Місцеві жителі погрожують "навідатися до могили Нахмана", якщо розп’яття буде пошкоджено.

До обурення місцевих долучилися свободівці. "Ми вимагаємо розслідувати це не як хуліганство, а як вандалізм. Це провокація з метою розпалити міжнаціональну ворожнечу. Переносити хрест ми не дамо і готові до адекватної відповіді владі та хасидам, які спробують це зробити", - заявив член Уманського міського комітету партії Сергій Яремчук.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.