Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Через ремонт Мозирського НПЗ в Україні може подорожчати бензин

Економіка 5877 переглядів

Опубліковано - 20.08.2013 12:00 | Всі новини | Версія для друку

Через ремонт Мозирського НПЗ в Україні може подорожчати бензин
Через ремонт Мозирського НПЗ в Україні може подорожчати бензин
Зростання цін на бензин всіх марок в Україні може спостерігатися у вересні-жовтні через переорієнтацію ринку на альтернативні джерела поставок палива, вважають в консалтинговій групі "А-95" (Київ).

"Переорієнтація обумовлена ​​несподіваними збоями в системі традиційних поставок. На початку серпня на установці каталітичного крекінгу Мозирського НПЗ (Білорусь) виникла поломка, яка призвела до позапланового ремонту та істотного зниження поставок бензину в Україну. У вересні цей найбільший постачальник нафтопродуктів на ринок України (близько 35% за підсумками першого півріччя 2013 року) піде на плановий двомісячний ремонт", - відзначають експерти.

За підрахунками "А-95", в серпні дефіцит поставок складе близько 100 тис. тонн, або 25% від очікуваного рівня споживання автомобільних бензинів. Аналогічний брак очікується і у вересні.

"Ситуація дуже напружена, якщо врахувати, що в червні та липні ринок також працював з дефіцитом 50 і 60 тис. тонн відповідно", - заявив директор групи Сергій Куюн.

За словами експерта, для забезпечення споживання активно використовувалися раніше накопичені запаси, які з урахуванням форс-мажорного зниження поставок в серпні серйозно виснажені.

Як відзначають в "А-95", через проблеми із закупівлею в Білорусі ринок буде змушений переорієнтуватися на інші напрямки.

Зокрема, очікується збільшення на 30-40 тис. тонн поставок бензину з Литви та Польщі (з НПЗ концерну "Орлен"), на 40-50 тис. тонн - через Феодосійську нафтобазу (ВЕТЕК, "Лукойл", WOG, "Галнафтогаз" ), на 10-20 тис. тонн - через інші порти і сухопутні кордони (Угорщина, Туркменістан, країни Середземномор’я).

У другій половині вересня очікується надходження на ринок нафтопродуктів Одеського НПЗ (близько 35 тис. тонн на місяць).

Аналітики групи підкреслюють, що ресурсний дефіцит очікується тільки щодо бензинів, тоді як ситуація з дизельним паливом поки не викликає побоювань.

"Враховуючи ситуацію, що склалася, уряд України також має посприяти ресурсному наповненню ринку в період пікового споживання і форс-мажорних обставин", - відзначають в "А-95".

На думку аналітиків групи, уряду необхідно тимчасово продовжити ДСТУ 4063-2001 "Бензини автомобільні. Технічні умови" з метою допуску на ринок бензину Шебелинського НПЗ (близько 30 тис. тонн на місяць).

Крім того, "Укрзалізниці" слід забезпечити в першочерговому порядку рухомим складом постачальників нафтопродуктів на внутрішній ринок, особливо через морські порти.

Як відзначають в "А-95", Міністерству доходів і зборів також необхідно забезпечити оперативне митне оформлення нафтопродуктів.

На думку експертів, переорієнтація на альтернативні джерела поставок, які мають більшу собівартість за рахунок підвищених логістичних витрат, може призвести до збільшення цін в опті, а в подальшому і в роздробі на 20-30 коп./літр.

Більш істотне зростання цін може бути продиктоване підвищенням світових цін на нафту і нафтопродукти, яке спостерігається наприкінці серпня.

"Спекулятивне зростання цін на бензин в Україні виключено, тому що ринок відкритий і диверсифікований, що унеможливлює виникнення глибокого дефіциту. У свою чергу, приклад російського ринку показує, що навіть у найбільшій нафтовидобувній країні планети можливий ажіотажний ріст цін на паливо і його зникнення на АЗС, якщо цей ринок закритий", - резюмує директор "А-95" Сергій Куюн.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.