Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Блокуванням угоди про видобуток сланцевого газу місцеві ради роблять послугу «Газпрому»

Газоват 5421 перегляд

Опубліковано - 22.08.2013 13:27 | Всі новини | Версія для друку

Блокуванням угоди про видобуток сланцевого газу місцеві ради роблять послугу «Газпрому»
Блокуванням угоди про видобуток сланцевого газу місцеві ради роблять послугу «Газпрому»
Блокуванням проекту угоди, що передбачає видобуток сланцевого газу на Заході України, Івано-Франківська облрада зіграла на руку Росії.

Таку думку в коментарі висловив керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

«Якщо вести мову конкретно про рішення Івано-Франківської облради в контексті проекту розробки Одеської площі сланцевого газу, то тут висновок – очевидний. Якими б мотивами, оцінками не керувались депутати, вони зробили приємну послугу Газпрому, тому що будь-яке відтермінування підписання угоди про розподіл продукції не тільки уповільнює чи відкладає початок проекту, але, власне кажучи, ставить великий знак питання, чи буде іноземний інвестор (в даному випадку компанія Chevron) і далі перейматись цим проектом, якщо вона вже зіштовхнулася з такими проблемами», – зауважує Гончар.

Як додає експерт, таке рішення облради свідчить не тільки про непрофесійний, а й не зважений підхід з точки зору національних інтересів.

«Адже йдеться лише про первинно-геологічне вивчення надр. А політики зробити страшилку і дехто сам в неї повірив. Це результат системної пропаганди, яка лилась певними політичними силами в Україні, в тому числі за російські гроші. А з іншого боку, - результат бездіяльності або неадекватної діяльності уряду, який замість того, щоби проводити вчасно роз’яснювальну роботу, просто вмив руки», – зазначив експерт.

За словами Гончара, тему сланцевого газу в Україні по-своєму використовують як екологи, так і політики.

«І вочевидь екологи стали жертвами політичних маніпуляцій з боку тих політиків, які декларують одні цілі, а реалізують зовсім інші. Оскільки всі страшилки є надуманими, отриманими шляхом маніпуляції, підміни понять потенційних ризиків реальними загрозами», – зазначив він.

Практично понад десятиліття історії видобутку сланцевого газу в США і в Канаді, за його словами, показали, що нічого з тих «страшилок» не підтверджується.

«Тому те, що розповідають екологи, точніше псевдоекологи, – це значною мірою результат свідомої роботи певних політичних сил, котрі працюють над тим, щоб зберегти максимальні доходи «Газпрому» з українського ринку газу. З іншого боку, є політичні сили, які керують власними принципами і можливо не грають одну гру з «Газпромом», але об’єктивно виходить, що вони сприяють йому у вирішенні стратегічного завдання зберегти український ринок як один з основних, звідки «Газпром» отримує левову частку виручки», – переконаний експерт.

Гончар не виключає, що компанія Chevron може заморозити співпрацю з Україною.

«Світ клином на Україні не зійшовся. Chevron прийшов у Центрально-Східну Європу, працює в Польщі, Румунії, Литві і вочевидь повернеться в Болгарію. Тому якщо в Україні Chevron дадуть відкоша, якщо таке рішення прийме і Львівська облрада, то компанія може зробити паузу і згорнути проект в Україні. Я не думаю, що компанія зовсім відмовиться від нього, але може його заморозити на невизначений термін», – зазначив Гончар.

Як повідомлялося раніше, 21 серпня Івано-Франківська обласна рада не підтримала проект урядової угоди про розподіл продукції із компанією Chevron, що передбачає видобуток сланцевого газу на Заході України. За угоду не голосували депутати з фракції "Свободи" і "Батьківщини".

Міністр енергетики й вугільної промисловості Едуард Ставицький допускає, що проект угоди про розподіл продукції з компанією Chevron і ТОВ «Надра Олеська» може бути погоджений Верховною Радою замість Івано-Франківської обласної ради.

Як відомо, компанія Chevron має намір провести розвідувальне буріння на Олеській площі, що в Івано-Франківській та Львівській областях, протягом п’яти років.

Проти видобування сланцевого газу у Харківській, Донецькій, Івано-Франківській і Львівській областях активно виступають екологи, депутати обласних рад та місцеві мешканці.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.