Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Економічна війна. Українські виробники пристосовуються до експортних перешкод Росії

Економіка 6096 переглядів

Опубліковано - 29.08.2013 14:49 | Всі новини | Версія для друку

Економічна війна. Українські виробники пристосовуються до експортних перешкод Росії
Економічна війна. Українські виробники пристосовуються до експортних перешкод Росії
Через торговельне протистояння України з Росією частина виробників переорієнтовується на інші ринки, частина ж натомість взагалі не відчуває проблем з експортом, повідомляють Радіо Свобода керівники найбільших підприємств.

Експерти кажуть, що в разі продовження проблем на російському кордоні українська економіка спершу втратить понад два мільярди доларів, але в підсумку виграє. Тим часом український прем’єр Микола Азаров доручив уряду готуватися до взаємодії з Митним союзом в умовах асоціації з ЄС.

Проблеми з проходженням вантажів на кордоні шкодять і Україні, і Росії, і їх слід вирішувати відповідно до вимог Світової організації торгівлі, заявив, відкриваючи засідання українського уряду, прем’єр Микола Азаров.

«Стратегічним партнерам, таким, як наші країни, треба розробити механізми взаємодії в умовах, які змінюються. Кожна сторона має обрахувати вигоди і ризики. Відгороджуватися від змін штучними торговими бар’єрами безперспективно, перш за все – для власної економіки. Тому Україна вступила в СОТ, те ж саме зробила і Росія. Тому ми повинні системно використати принципи СОТ, щоб знайти оптимальне рішення. Україна зацікавлена нарощувати товарообіг з Росією, а проводити нові розмежувальні лінії – не в інтересах наших народів», – наголосив Микола Азаров.

У понеділок члени українського уряду на чолі з Азаровим провели переговори з російським урядом у Москві, після чого російські колеги заявили, що не бачать сенсу в подальшому обговоренні одночасної участі України у зоні вільної торгівлі з ЄС та Митному союзі. Зі свого боку, Азаров відзначив, що на переговорах уряди обох держав зробили необхідну «інвентаризацію питань, які викликають занепокоєння».

Росія не відмовилася від українського устаткування

Тим часом українські компанії-експортери по-різному відчули труднощі у торгівлі з Росією. Так, у компанії «Рошен» зазначають, що ситуація з експортом кондитерської продукції налагоджується. Тоді як в «АрселорМіттал Кривий Ріг» наголошують, що досі відчувають проблеми з продажем металу до Росії. Про це Радіо Свобода повідомив керівник київського представництва компанії Володимир Ткаченко.

«Спершу понад 200 вагонів з нашою продукцією застрягли на кордоні. Зараз, коли криза експорту нібито минула, близько 70 наших вагонів продовжують стояти. Якщо раніше митники оформлювали один вагон з продукцією 15 хвилин, то нині деякі з них стоять багато днів, – розповідає представник металургійної компанії. – Споживання на інших ринках не росте, нарощувати там збут складно, тому російський ринок важливий для нас, і ми будемо боротися за те, щоб залишитися на ньому».

«АрселорМіттал Кривий ріг», за словами Володимира Ткаченка, орієнтується не лише на російський ринок, а й на ринки Середньої Азії, країн Перської затоки, а також продає свій метал в Африку та країни Європи.

Тим часом один із лідерів українського машинобудування, харківський завод «Турбоатом» не відчуває проблем з експортом, зокрема – і на східному кордоні, розповів Радіо Свобода генеральний директор «Турбоатому» Віктор Суботін.

«Нині ми відвантажуємо продукцію в 10 країн, серед яких – і члени ЄС. Проблем із експортом до Росії не відчуваємо. Проте постійно працюємо над розширенням ринків збуту: зараз саме розглядаємо угоду про поставки нашого обладнання до Албанії», – каже він.

Через торговельний конфлікт Україна може втратити понад 2 мільярди гривень

Якщо Росія продовжить блокування українського експорту – українська економіка зазнає відчутних втрат, однак переорієнтується на Захід, вважає заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий.

«Нині йде послаблення тиску з боку Росії. Однак якщо блокування експорту поновиться в разі підписання асоціації з ЄС, то українська економіка може втратити за півріччя від половини до двох вз половиною мільярдів гривень. Експортери втрачатимуть час на митному контролі й кошти – через можливе запровадження додаткового митного тарифу. Але це спонукатиме експортерів іти на інші ринки», – підсумовує Валерій Чалий.

Експерти зазначають, що перешкоди для українського експорту в Росії є відчутним ударом для економіки, але не руйнівним. До початку митних проблем, за даними Держстату України, на Російську Федерацію припадало трохи менше від чверті українського експорту.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.