Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Україні провели унікальну для Східної Європи операцію на серці

Охорона здоров`я 14800 переглядів

Опубліковано - 30.08.2013 22:26 | Всі новини | Версія для друку

В Україні провели унікальну для Східної Європи операцію на серці
В Україні провели унікальну для Східної Європи операцію на серці
У Києві провели першу у Східній Європі відеотораскопічну операцію на серці з мінімальним розрізом.

Операцію виконувала група лікарів на чолі з французьким кардіохірургом. Усі вони наголошують на важливості застосування подібного хірургічного втручання, яке дозволяє не протезувати, а поновлювати власний серцевий клапан хворого, а також є набагато зручнішим та високоякіснишим методом, ніж дотеперішні? повідомляє Радіо Свобода.

Пластику мітрального клапану з використанням відеотораскопії вперше провели у Бельгії ще у 1998 році. Сьогодні ж Україна стала першою країною у Східній Європі, де також застосували цю методику.

Операція тривала 4 години. Пацієнт – 35-річний сумчанин. Кардіохірург – професор французького центру Hopital Louis Pradel Жан Франсуа Обадья. Він зазначає, що попри побоювання, проводити хірургічне втручання з українськими колегами йому було надзвичайно просто.

Водночас лікар згадує, що першу таку операцію він робив ще у 2000 році у Франції. Наразі ж таке оперування у цій країні стає основним, каже Обадья.

«У Франції уже близько 95 відсотків операцій проходять саме таким чином. Все через те, що вони є набагато зручнішими і кращими. За такими операціями майбутнє. Навіть в Америці наразі застосовують їх», – каже він.

Відеокамера показує все у збільшеному вигляді – лікар

На високій якості подібних операцій наголошує й український колега-кардіохірург Олексій Крикунов – завідувач відділенням хірургії інфекційного ендокардиту Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

«Ви отримуєте інформацію за допомогою відеокамери у збільшеному вигляді (майже мікроскопію), тобто те, чого не можна отримати, навіть одягнувши оптику. Завдяки відеокамері, яка є гнучкою, можна подивитися всі нутрощі: наприклад, легеневу артерію чи наявність тромбів. Тобто це все більш радикально видаляється і більш ефективно виконується», – говорить кардіохірург.

Окрім того, перевагою подібних операцій, за словами Крикунова, є і те, що розріз на серці робиться маленьким, а відтак втрата крові і об’єми застосування препаратів скорочуються.

До того лікар зауважує, що курс реабілітації таких пацієнтів є значно коротшим: зі стаціонару їх виписують уже на четвертий день, а препарати для розрідження крові вони приймають лише перші три місяці (хворі, яким робили протезування, а не відновлення клапану, приймають ці ліки постійно). Окрім того, якщо пацієнти дотримуються медикаментозних рекомендацій, то у подальшому повторної операції не потребують.

Захворювання мітрального клапану має 15-20% українців – статистика

Тим часом, за даними Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова, різноманітні форми захворювання мітрального клапану має близько 15-20 відсотків українців. Такі вади можуть бути у них як вродженими, так і набутими внаслідок травм чи інфекційних процесів.

Серед основних симптомів хвороби – нестача повітря під час фізичних навантажень, набряки ніг під кінець робочого дня чи порушення ритму серця. Щоб виявити, що саме не так з мітральним клапаном, пацієнтам із подібними скаргами проводять ехокардіографію, яка показує, чи слід його відновлювати, чи краще протезувати.

В цілому ж серцево-судинні недуги нині є одними з головних причин захворюваності та смертності серед українців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.