Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Марс відправлять зонд, який шукатиме сліди життя

У світі науки 8874 перегляди

Опубліковано - 10.09.2013 11:47 | Всі новини | Версія для друку

На Марс відправлять зонд, який шукатиме сліди життя
На Марс відправлять зонд, який шукатиме сліди життя
Вплив радіації не завадить апарату ЕкзоМарс знайти на Марсі сліди можливого існування життя.

Про це заявили вчені з Університету Лестера, Великобританія, повідомляє Кореспондент.net.

Апарат ЕкзоМарс, який вирушить у космос в 2018 році, буде оснащений пристроєм для раманівської спектроскопії, яка дозволяє з високою точністю встановити хімічний склад зразка.

Щоб довести свою гіпотезу, група вчених на чолі з Льюїсом Дартнеллом працювала з дуже стійкими до радіації бактеріями. З’ясувалося, що за допомогою раманівської спектроскопії можна реєструвати вміст у бактеріях каротиноїдів, пігментів, які мікроби використовують для захисту від негативного впливу навколишнього середовища.

Вчені впевнені, що якщо на Марсі вдасться виявити каротиноїди, то це буде ознакою того, що на ньому колись існувало життя.

Особливо обнадіює астробіологів те, що навіть після отримання бактеріями 15 тисяч грей - дози радіації, яка в тисячі перевищує смертельну для людини, сліди каротиноїдів у їх "останках" були все-таки помітні.

Раніше NASA визначило чотири потенційні місця посадки на Марсі статичної капсули InSight, яка досліджуватиме геофізичні процеси в надрах планети.

Головним завданням InSight має стати вивчення внутрішніх тектонічних процесів на Марсі. За рахунок дослідження "марсотрусів" фахівці сподіваються краще зрозуміти внутрішні процеси на Червоній планеті.

Одним із основних наукових апаратів у складі InSight повинен стати німецький прилад для складання температурного профілю Марсу, який дозволить краще зрозуміти, як Марс розігрівається і охолоджується. Також на апараті будуть дві камери і роботизована рука. Буде тут і надточний сенсор для визначення кута нахилу орбіти Марсу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.