Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На початок жовтня Держказначейство заблокувало 1,6 млрд грн у 137 містах?

Економіка 5678 переглядів

Опубліковано - 10.10.2013 17:22 | Всі новини | Версія для друку

На початок жовтня Держказначейство заблокувало 1,6 млрд грн у 137 містах?
На початок жовтня Держказначейство заблокувало 1,6 млрд грн у 137 містах?
Держава безвідсотково кредитується за рахунок місцевих бюджетів для закривання «дірок» у державному бюджеті.

Таку думку висловив експерт з бюджетних питань Асоціації міст України Олександр Слобожан, коментуючи тривале блокування Держказначейством коштів місцевим органам влади.

«У цій ситуації держава безвідсотково кредитується за рахунок місцевих бюджет для закривання своїх проблем, наприклад невиконання дохідної частини бюджету, розрахунки за внутрішніми і зовнішніми боргами тощо. Тобто це довготривале використання певних інструментів Держказначейство, щоб закрити діру в бюджеті. Однак, такими методами вона навпаки збільшуватися», – заявив він.

Слобожан пояснює, що неотримавши місцевими органами коштів з бюджету, вони не сплачують за певні послуги, а отже не нараховуються податки до держбюджету.

«Компанії-підрядники не оплачують за виконану роботу своїм працівникам, а тому в бюджет не нараховується податок на доходи фізосіб, не йдуть відрахування до соціальних фондів, що зумовлює зокрема зріст дефіциту Пенсійного фонду. Зменшення доходів населення супроводжує скороченням виробництва і загальне уповільнення темпів соціально-економічного розвитку. Тобто це – втрати місцевого і державного бюджетів», – пояснив експерт.

Як зауважує він, станом на 30 вересня цього року Держказначейство заблокувало у 137 містах України 1,6 млрд грн.

«Зважаючи на те, що проблема з блокуванням і затриманням коштів в місцеві бюджети почалася з вересня 2012 і триває досі, хоча в першій половині цього року Держказначейство розблокувало частину коштів, то заблоковані кошти за минулий рік перейшли на цей. За нашими оцінками це понад 4 млрд коштів місцевих бюджетів», – зазначив він, додавши, що зокрема влітку цього року обсяг заблокований коштів зріс втричі.

Експерт визначає кілька проблем, що виникають для місцевих органів влади у зв’язку з цією ситуацією.

«По-перше, бюджетні установи не можуть виконати поставлені на них обов’язки, від чого страждають пересічні громадяни. По-друге, виникають судові позови до місцевих органів влади з боку підрядників, з якими не розрахувалися за виконані завдання.

Крім цього, експерт зауважує, що і в попередні роки спостерігалося блокування коштів Держказначейством, втім, це було офіційно обґрунтовано.

«Коли раніше відбувалося таке блокування, то видавалися постанови, де пояснювалися причини. Держказначейство офіційно на це посилалося і ні в кого не виникало питань. Якби це відбулося законно і тепер, то ми би чули таку ж відповідь. Нині ж Держказначейство на такі закиди відповідає, що кошти на захищені статті видатків не блокуються», – пояснив він.

Стосовно коментарів Держказначейства про ненадходження коштів до державного бюджету з місцевих, то Слобожан зауважує, що місцеві органи роблять відповідне платіжне доручення на певні кошти, спираючись на власні відрахування в держбюджет. В іншому випадку цього зробити неможливо.

Нагадаємо, влада низки міст України скаржиться на блокування коштів Держказначейством.

Прем’єр-міністр Микола Азаров визнав цей факт і пояснив складною економічною ситуацією.

Водночас у Держказначействі всі звинувачення відкидають і пояснюють, що станом на 1 липня заборгованість місцевих бюджетів перед державним бюджетом складала майже 11 млрд 960 млн грн.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.