Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Нафтопровід Одеса-Броди інтегрують у трансєвропейську енергетичну структуру

Економіка 7235 переглядів

Опубліковано - 15.10.2013 12:41 | Всі новини | Версія для друку

Нафтопровід Одеса-Броди інтегрують у трансєвропейську енергетичну структуру
Нафтопровід Одеса-Броди інтегрують у трансєвропейську енергетичну структуру
Єврокомісія включила нафтопровід Одеса-Броди до списку ключових інфраструктурних проектів, реалізацію яких профінансують майже на €6 млрд.

В "Укртранснафті" впевнені , що запуск нафтопроводу дозволить подвоїти обсяг транспортування нафти і мають намір остаточно відмовити Росії у можливості завантаження трубопроводу в реверсному напрямку.

Єврокомісія (ЄК) 14 жовтня оприлюднила список з 250 ключових інфраструктурних проектів так званого "загального інтересу ЄС у сфері енергетики", куди включили і добудовe трубопроводу Одеса-Броди до Адамове (Польща). Проект дозволяє інтегрувати український трубопровід з нафтопровідної системою Польщі та почати постачання каспійської нафти в країни Східної Європи. Планується побудувати нафтопровід протяжністю 317 км і максимальною потужністю 30 млн т нафти на рік, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Згідно з повідомленням ЄК, "проекти спільного інтересу" (projects of common interest) виграють від прискореної процедури ліцензування та поліпшення нормативних умов, а також отримають доступ до фінансової підтримки фонду Об’єднаної Європи, в якому для транс’європейської енергетичної структури на період 2014-2020 років передбачено €5,85 млрд. Реалізація цих проектів допоможе членам ЄС інтегрувати їх енергетичні ринки для диверсифікації енергетичних ресурсів і покласти край енергетичної ізоляції деяких країн- членів ЄС.

На початку вересня регіональна дирекція охорони навколишнього середовища в Любліні ( Польща) видала екологічний дозвіл на реалізацію проекту будівництва нафтопроводу Броди-Плоцьк з можливістю транспортування нафти до Гданська або в західному напрямку. Однак у польському уряді тоді заявили, що не впевнені у перспективах проекту. Втім, в травні та серпні 2013 Польща перевела 495 млн злотих (€120 млн) з проекту добудови Одеса-Броди на будівництво газопроводів на території країни. У міністерстві економіки Польщі тоді повідомили, що Варшава переводить кошти на інші проекти, щоб не пропала фінансова допомога Євросоюзу на енергетичну безпеку країни.

В "Укртранснафті" вчора повідомили, що у випадку добудови нафтопроводу, прокачування нафти через територію України може зрости вдвічі.

Джерело в компанії повідомило, що у зв’язку з прийнятим Єврокомісією рішенням компанія має намір остаточно відмовити російській "Транснафті" у можливості роботи в реверсному режимі.

Прес-секретар "Транснафти" Ігор Дьомін підтвердив, що компанія ще 2011 року запропонувала Україні злити з трубопроводу азербайджанську нафту марки Azer Light і заповнити його російській технічною нафтою та почати її прокачування в одеському напрямку.

Аналітик консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко високо оцінює перспективи добудови Одеса-Броди. "Росія стимулює експорт не нафти, а готових нафтопродуктів, за рахунок пільгового податкового режиму. Тому Польщі варто підстрахуватися і добудувати трубопровід, отримавши альтернативне джерело сировини для своїх НПЗ", - вважає Сіренко.

Директор консалтингової компанії " А95 " Сергій Куюн відзначає , що добудовувати трубопровід без контрактів, що дозволяють завантажити його нафтою, буде помилкою. "Цей нафтопровід зупинявся щоразу, коли його намагалися завантажити дорогою каспійською нафтою, оскільки її переробка обходиться набагато дорожче, ніж робота на російській сировині", - пояснив Куюн. Він зазначив, що якщо нафтопровід Одеса-Броди-Адамове запустять, перший час тариф на прокачування нафти по ньому буде високим, щоб компенсувати витрати на будівництво: "Чи буде в принципі можливо за таких тарифів поставляти нафту - це велике питання".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.