Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кінець совкового соціалізму: парламент має ухвалити європейську модель енергоринку

Економіка 6205 переглядів

Опубліковано - 18.10.2013 10:53 | Всі новини | Версія для друку

Кінець совкового соціалізму: парламент має ухвалити європейську модель енергоринку
Кінець совкового соціалізму: парламент має ухвалити європейську модель енергоринку
План реформи ринку енергетики України отримав схвалення міжнародних організацій - Енергетичного співтовариства, Єврокомісії та Світового банку.

Наступного тижня його повинна схвалити Верховна рада, після чого піде в минуле схема субсидування громадян за рахунок промисловості, котра з’явилася ще в 1990-х, пише КоммерсантЪ-Украина.

Енергетичне співтовариство схвалило всі 465 внесених до законопроекту про функціонування ринку електроенергетики правок і з нетерпінням очікує схвалення закону, наголошується в листі голови секретаріату Енергетичного співтовариства Янеша Копача прем’єр-міністру Миколі Азарову, голові комітету з питань ПЕК і міністру енергетики та вугільної промисловості від 16 жовтня.

"Нинішня схема функціонування ринку електроенергії не влаштовує європейських інвесторів. Її зміна зможе зробити ринок прозорим і зрозумілим для європейських енергокомпаній", - пояснює виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Анна Дерев’янко.

Ъ нагадує, що реформа енергоринку запланована програмою економічних реформ президента, схваленою ще в 2010 році. 15 жовтня профільний комітет ВР одноголосно схвалив законопроект для розгляду у другому читанні та в цілому. Голосування може пройти вже наступного тижня, розповів виданню член комітету, регіонал Павло Корж.

Як пише газета, зараз на енергоринку функціонує модель 17-річної давності. Це спровокувало те, що, за словами голови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ ) Сергія Тітенка, сьогодні розмір боргів споживачів перед обленерго дійшов до максимуму 10 років - 13,6 млрд грн. Лише за вісім місяців цього року заборгованість зросла на 2,25 млрд грн.

Новий законопроект покликаний розібратися з проблемою перехресного субсидування, коли за дешеву електроенергію для українців платить індустрія, пише Ъ. Документ повинен скасувати подібну схему і ввести прозору систему підтримки пільговиків через Фонд врегулювання вартісного дисбалансу.

Крім того, в роздрібній торгівлі електроенергією запланована лібералізація. Обленерго перестануть бути монополістами в регіонах, оскільки будуть розділені на дві компанії з транспортування та продажу електроенергії.

"А в сфері продажів енергії з’являться сотні компаній, які будуть конкурувати за споживача", - додає гендиректор Донбасенерго Едуард Бондаренко. Документ передбачає посилення контролю над розглядом і задоволенням скарг клієнтів. "Конкуренція змусить постачальників швидше реагувати на скарги клієнтів", - пояснив Павло Корж.

Одним із ключових питань реформи є субсидування громадян. Законопроект розраховує, що електроенергія для найбідніших споживачів буде поставлятися за пільговими тарифами завдяки Фонду врегулювання вартісного дисбалансу, який наповнюватимуть коштами атомних і гідроелектростанцій. "Надприбуток атомних електростанцій також вилучається у Франції, в Бельгії та в інших країнах з розвиненою ядерною енергетикою для підтримки конкурентного середовища на енергоринку", - додав Корж.

Для населення, чиї доходи сьогодні вищі від середніх, ціни будуть поступово підвищувати, додає видання. Член комітету з питань ПЕК Олександр Мирний (Свобода) додає, що зростання тарифів буде стимулювати громадян і промисловість до економії та енергозбереження, як це зараз відбувається з газом.

На початку жовтня, нагадаємо, був опублікований звіт аналітиків, в якому Україні пророкують місце в топ-5 найбільших нових ринків сонячної енергетики.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.