Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Куди зникають гроші платників податків? Держказначейство не обслуговує рахунки населених пунктів

Скандал 8190 переглядів

Опубліковано - 4.11.2013 12:33 | Всі новини | Версія для друку

Куди зникають гроші платників податків? Держказначейство не обслуговує рахунки населених пунктів
Куди зникають гроші платників податків? Держказначейство не обслуговує рахунки населених пунктів
Місцеві бюджети не можуть ремонтувати дороги, підтримувати комунальну сферу, закуповувати продукти для дитячих садочків та пальне для швидких. Держказначейство блокує їхні кошти.

За підрахунками Асоціації міст України державна скарбниця утримує вже понад 6 мільярдів гривень коштів місцевих рад. Причина такого стану – завищені економічні прогнози уряду й невиконання дохідної частини бюджету.

Бюджетники Кременчука не отримали зарплати за вересень через затримку проплат Державним казначейством.

«30 жовтня Держказначейство не провело всі платежі, приблизно 12 мільйонів гривень, тоді як зазвичай проводить близько 20 мільйонів», – заявила заступник міського голови, начальник фінуправління міськвиконкому Тетяна Нєїленко. Міська влада Кременчука побоюється, що ситуація буде погіршуватися й міський голова Олег Бабаєв просить Асоціацію міст України «порушити питання неплатежів казначейства на вищому державному рівні».

Подібна ситуація у майже всіх містах і містечках України. Щоправда, Держказначейство здебільшого дає гроші на захищені статті, тобто зарплату бюджетникам, зате блокує кошти на усі інші видатки – кажуть в Асоціації міст України.

«Ця ситуація не є новою. І раніш відбувалися блокування коштів та затримки під час казначейського обслуговування місцевих бюджетів. Але ніколи не блокувалися такі великі суми й на такий довгий період. Зараз блокуються видатки на те, що визначає якість життя територіальних громад, тобто на благоустрій, комунальну сферу, ремонт ліфтів, пальне для швидких», – розповів експерт з питань бюджету Асоціації міст України Радіо Свобода Олександр Слобожан.

Асоціація міст України провела дослідження й нарахувала 6,4 мільярда заблокованих коштів. За словами Олександра Слобожана, ситуація настільки складна, що потребує аналізу парламентського бюджетного комітету.

Проблема не у Держказначействі, а у поганому стані економіки

Член парламентського бюджетного комітету Тетяна Слюз, колишній керівник Державного казначейства України, народний депутат фракції «Батьківщина», стверджує, що причиною блокування грошей місцевих бюджетів є те, що у такий спосіб уряд намагається приховати нестачу коштів у державному бюджеті. Уряд заклав завищені макропрогнози у держбюджет-2013 і тепер через невідповідний стан економіки недоотримує доходи до державної скарбниці.

«У нас не виконується дохідна частина державного бюджету. Держбюджет України, за моїми підрахунками, буде виконаний цього року лише на 90%. Це недобір буде складати біля 30 мільярдів гривень. А це також і забезпечення функціонування місцевих бюджетів», – сказала Тетяна Слюз в ефірі Радіо Свобода.

До того ж, на її думку, Держказначейство притримує гроші для «доброї статистики».

«У нас дуже люблять гарну статистику, щоб в очах громадян України та міжнародних фінансових організацій уряд виглядав добре. На 1-е число кожного місяця на єдиному казначейському рахунку є залишки коштів – 3-4 мільярди гривень. То чому блокуєте гроші місцевих бюджетів якщо такі гроші є? Очевидно, що платіжні доручення не проплачуються, щоб ця сума накопичувалася. Гроші притримуються», – вважає народний депутат.

Тетяна Слюз також звертає увагу на те, що на офіційній веб-сторінці Держказначейства є повідомлення, що починаються однаково «у зв’язку з поширенням у деяких ЗМІ повідомлень щодо блокування видатків місцевих бюджетів», далі йде назва області, а потім Держказначейство повідомляє, що «вживає усіх можливих заходів щодо своєчасного проведення розрахунків розпорядників коштів державного та місцевих бюджетів з дотриманням вимог чинного законодавства, направляючи на це весь наявний фінансовий ресурс».

«Вибачте, ціла держава знає, що є проблеми. Не треба робити мерів дурнями!», – каже колишній очільник Держказначейства.

Якщо така ситуація в економіці, то треба економити в першу чергу на видатках на утримання влади. Однак, Держказначейство не дає грошей місцевим бюджетам та «для допомоги дітям з ДЦП, але профінансувало авіаперельоти вищих посадових осіб на 120 мільйонів гривень», – наголошує Тетяна Слюз.

Як член бюджетного комітету, Тетяна Слюз зареєструвала законопроект, в якому пропонує зробити так, щоб Пенсійний фонд України, проблеми якого й обтяжують бюджет, брав позики для виплати пенсій у банках під гарантії НБУ, а от місцеві бюджети більше «не ходили з простягнутою рукою».

Першого листопада Держказначейство повідомило, що «головним розпорядникам бюджетних коштів відкрито асигнування для здійснення захищених видатків із загального фонду державного бюджету (без урахування видатків на обслуговування державного боргу та міжбюджетних трансфертів) у сумі 15 428,4 мільйона гривень, що складає 100% планових асигнувань на листопад».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.