Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У “Могилянці” вирішували питання: - Чи існують українці?

Подія дня Регіон: м.Київ 15635 переглядів

Опубліковано - 21.02.2007 01:13 | Всі новини | Версія для друку

Віктор Крижанівський “Магія Трипілля”
Віктор Крижанівський “Магія Трипілля”
20 лютого у Національному університеті “Києво-Могилянська академія” відбувся круглий стіл ескпертів на тему “Міфологізація походження українців”.

На думку організаторів, походження українців та давня історія України не зовсім правдиво висвітлюється в мас-медіа.

Чи є питання етногенезу українців та давньої історії України політизованими і чому? Чи можна назвати спроби зробити історію українського народу більш древньою проявом комплексу національної меншовартості? Чи створює міфологізація етногенезу українців та давньої історії України загрозу суспільству та майбутньому держави? Які існують ризики через невірне ставлення до етнічної історії? Чому саме трипільська культура стала відправною точкою для створення етноміфології? Яким є ставлення наукової спільноти до міфологізації історії України? - саме ці питання турбують організаторів.

Організатори цього дійства - Центр соціогуманітарних досліджень імені В'ячеслава Липинського, Національний університет "Києво-Могилянська академія", Магістерська програма НаУКМА «Археологія та давня історія України».

Для участі у роботі круглого столу були запрошені ескперти:
  • Григорій Півторак, член-кор. НАН України, професор, доктор філологічних наук, Інститут мовознавства ім.О.Потебні НАНУ

  • Леонід Залізняк, професор, доктор історичних наук, Інститут археології НАНУ

  • Віталій Отрощенко, професор, доктор історичних наук, Інститут археології НАНУ

  • Сергій Сегеда, професор, доктор історичних наук, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім.М.Т.Рильського НАНУ (роботи цього ученого ми неодноразово публікували, для прикладу можна охнайомитися з працею “Антропологічні риси творців Трипільської культури”)

  • Наталія Яковенко, професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії НаУКМА

  • Кирило Галушко, доцент, Університет ім.Шевченка, директор Центру ім. Липинського

  • Максим Левада, координатор програм Центру ім. Липинського Учасники обговорення: провідні фахівці профільних інститутів НАНУ та вузів Києва.

Як зазначають організатори, існує певна проблема, бо протягом останніх років в українському медіа-просторі поширилися міфологізовані уявлення про походження українського народу. Зокрема, всупереч науковим даним (враховуючи стан сучасної української науки в цілому, можна стверджувати, що ті "наукові дані" були затверджені ще ЦК КПРС, як такі, що відповідають матеріалістичному підходу радянської науки до світових процесів на шляху побудови комуністичного суспільства, - прим. "Аратти"), часто стверджується, що прямими предками українців, або ж "першими українцями" є носії Трипільської культури доби мідно-кам'яного віку, або те, що українці окремо існують від часів виникнення індоєвропейської родини ("арії"), що вже тоді вони створили свою першу державу («Аратта»).

При цьому, як продовжують свою думку організатори, ігноруються або фальсифікуються доробки таких наук як археологія, антропологія, мовознавство. Для організаторів складається враження, що вітчизняна наука не здатна зупинити процес власної публічної дискредитації. А журналісти ж занадто часто у гонитві за сенсаціями звертаються до науковців-аматорів (у кращому випадку), до шахраїв, які експлуатують щирий патріотизм громадськості, - але не до фахівців (які всі свої здобутки погоджували з відповідними ідеологічними відділами комітетів КПРС та КДБ, - "Аратта").

Оранізатори стверджують, що українці як окремий народ не старші і не молодші за більшість європейських народів і тому не потребують вигадування власного походження.

Анатолій Буртовий «Трипільці», 1995
Анатолій Буртовий «Трипільці», 1995
Від “Аратти”. Круглий стіл - то добре. А що робити з польовими дослідженнями, на які держава майже не виділяє гроші, а трипільські чи арійські раритети, якими просто переповнені українські землі, продовжують знищуватися - чи то від господарської діяльності, чи то під впливом природного середовища, чи то від відсутності нормальних умов для їхньої консервації, і подальшого збереження? Чому те, що в освіченній Європі не викликає будь-яких заперечень, продовжується нагло вичавлюватися із нашої свідомості різного роду "науковцями"? Хоча, знаючи, на яких засадах веде свою діяльність віце-прем`єр з гуманітарних питань, який вже неодноразово відкрито демонстрував свою антиукарїнську позицію, можна цілком прогнозовано очікувати масову появу подібних "столів" із заперечення чи то Трипільської цивілізації-Аратти, чи то Голодомору, чи то масового знищення цвіту української нації в таборах ГУЛАГ.

Для уважного читача на нашому порталі зосереджено достатньо матеріалів, які виражають, у тому числі і думку наших опонентів. Читайте, міркуйте, співставляйте, робіить висновки...

* * *

Центр соціогуманітарних досліджень імені В'ячеслава Липинського
- громадська неприбуткова організація, метою якої є донесення до громадськості та ЗМІ фахової думки щодо принципових питань гуманітарного розвитку суспільства, пов'язаних з висвітленням історії та культури України. Центр утворено у січні 2007 року. Він названий на честь В'ячеслава Липинського (1882-1931) - визначного українського соціального мислителя, історика, громадського діяча.

Докладніші матеріали та висновки експертів можна отримати у Центрі ім.В.Липинського (тел.: 239-74-19, моб. 8-096-220-13-45, e-mail: kigal@ukr.net

Директор - Галушко Кирило Юрійович.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Подія дня»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.