Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Газова війна. “Нафтогаз” не планує купувати російський газ до кінця року

Газоват 6152 перегляди

Опубліковано - 12.11.2013 09:50 | Всі новини | Версія для друку

Газова війна. “Нафтогаз” не планує купувати російський газ до кінця року
Газова війна. “Нафтогаз” не планує купувати російський газ до кінця року
Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу , якщо “Газпром” не піде на реструктуризацію боргу України за серпень.

З п’ятниці НАК "Нафтогаз України" припинила відбирати газ монополії. Жодна зі сторін офіційно не коментує ситуацію, але, за даними джерел "Комерсанта", "Нафтогаз" не планує купувати паливо у "Газпрому" аж до кінця року, використовуючи запаси із підземних сховищ.

Єдиним постачальником російського газу в країну залишиться Ostchem Дмитра Фірташа. Втім, сильні холоди можуть змінити ситуацію. Україна з 8 листопада перестала відбирати російський газ - це випливає з даних російського держпідприємства "Центральне диспетчерське управління ПЕК" (ЦДУ ПЕК).

Минулого тижня віце-прем’єр Юрій Бойко попереджав, що НАК "Нафтогаз України" має намір звести до мінімуму закупівлю газу у "Газпрому" у відповідь на "формальний підхід" російської монополії до проблеми боргів Києва за постачання палива.

При цьому Україна продовжує імпортувати газ з Польщі та Угорщини. У жовтні, за даними ЦДУ ПЕК, в Україну надійшло 3,2 млрд кубометрів газу з Росії. "Нафтогаз" і "Газпром" не коментують ситуацію, але в обох компаніях "Комерсант" неофіційно підтвердили призупинення поставок.

На цьому тлі акції "Газпрому" очолили падіння на російському фондовому ринку, вони подешевшали до закриття торгів на Московській біржі на 1,9 % при зниженні індексу ММВБ на 0,4%.

"Україна не потребує додаткових обсягів палива. Зараз стоїть досить тепла погода, і накопиченого в підземних сховищах (ПСГ) газу достатньо для роботи комунального комплексу", - розповіло "Комерсанту" джерело в "Укртрансгазі". За його словами, у "Нафтогазу" немає грошей, і компанія не хоче заводити нових боргів. Вона вже винна "Газпрому" близько $800 млн за постачання газу в серпні і поки погашає борг темпами, порівнянними з нарахуванням відсотків за прострочення (6% річних).

Крім того, за словами представника "Газпрому" Сергія Купріянова, "Нафтогаз" винен $1,35 млрд за постачання газу в жовтні.

Джерело в "Укртрансгазі" запевняє, що "Нафтогаз" цього року взагалі більше не планує закуповувати російський газ, рішення може бути переглянуте тільки в разі сильних холодів - "технічно це не складає проблем", пояснює співрозмовник "Комерсанта".

Але у "Нафтогазі" розраховують, що купувати газ продовжить компанія Ostchem давнього партнера "Газпрому" українського бізнесмена Дмитра Фірташа, якій потрібно закачати в ПСГ ще близько 2 млрд кубометрів. Протягом жовтня Ostchem закачала близько 4 млрд кубометрів, тоді як "Нафтогаз", навпаки, підняв 2,1 млрд кубометрів, і на кінець місяця в ПСГ України було 19,3 млрд кубометрів. У Ostchem закупівлі російського газу не коментують.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.