Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єдина мова здатна обєднати всіх українців

Національне питання 13014 переглядів

Опубліковано - 22.02.2007 01:52 | Всі новини | Версія для друку

Єдина мова здатна обєднати всіх українців
Єдина мова здатна обєднати всіх українців
21 лютого по всьому світу - День рідної мови. Згідно з останнім переписом населення, майже 70 відсотків громадян України назвали рідною мовою - українську.

Утім у багатьох регіонах у повсякденному спілкуванні домінує російська. Через уплив оточення, нею розмовляють навіть ті, хто вдома користується українською, повідомляє 5 канал.

Надійка Красножан все життя прожила у Запоріжжі. Каже: виховувалась у російськомовній сім'ї. Навіть у школі, де вчилася дівчина - викладали російською. У студентські роки Надя захопилась історією України. Відтоді твердо вирішила спілкуватись лише українською. Щоправда каже, одного бажання виявилося замало.

Надія Красножон, студентка:
"На мене дивляться люди, коли чують українську мову, там так, ніби я там з іншої планети, вони можуть мені там щось ляпнути таке неприємне, можуть взагалі не відреагувати, відвернутися. Водії у маршрутці - наприклад я кажу "зупиніть мені на Радянській", - перепрошує - "Что вы говорите?" - "На Радянській!" - "А где это, что за Радянска?". Кажу, "На Савєцкой мнє остановітє!" - "А, панятна".

Перейти на іншу мову нескладно - переконують учасники громадського руху "Не будь байдужим". Більшість його активістів у минулому самі спілкувались російською. Зараз видали цілу збірку порад як перейти на українську. Кажуть в першу чергу потрібно оточити себе усім українським - читати україномовні сайти і газети, дивитись україномовні фільми. А далі практикуватись у спілкуванні із друзями.

Артем Соколенко, активіст громадського руху "Не будь байдужим!":
"Тобто ти друзям говориш, що все, я перехожу з Вами на українську, ну друзі є друзі, вони зрозуміють, хоч вони там і російськомовні, ну вони будуть там дещо підколювати. Ну але все ж таки вони допоможуть".

Доктор філологічних наук Лариса Масенко каже: довготривала русифікація призвела до популярності на сході та півдні України російської мови. Україномовні громадяни, які проживають у цих регіонах, вимушені на вулиці вживати російську через тиск іншомовного середовища. Хоча саме єдина мова, переконана філолог, здатна обєднати українців із різних регіонів.

Лариса Масенко, доктор філологічних наук:
"Україна має бути консолідована однією державною мовою, і безперечно ми поступово маємо поширювати власне розмовну українську мову, тому що мова якою не говорять, вона перетворюється на мертву мову, і українці усі відповідальні чи ми збережемо мову, чи ми її зробимо живою, адже поняття саме жива мова - це та мова якою говорять".

Філолог відзначає - українська мова щороку стає дедалі популярнішою. Щоправда лише серед патріотично-налаштованої молоді. Старші російськомовні громадяни змінювати мову спілкування - здебільшого відмовляються.

Президент наголошує на необхідності підтримки і якнайширшого впровадження української мови
Президент України Віктор Ющенко у своєму вітанні з нагоди Міжнародного дня рідної мови наголосив на винятковій необхідності підтримки і якнайширшого впровадження української мови як державної мови України.

«Перед нами стоїть життєво важливе завдання – реалізувати мудру, толерантну і послідовну мовну політику, щоб перетворити рідне слово в дієву консолідуючу силу українського суспільства. Ми повинні завжди пам'ятати, що українська мова – це мова нашої свободи і нашої державності», – наголосив Президент України.

В. Ющенко підкреслив, що на українській землі переплелися долі представників багатьох народів – росіян, білорусів, болгар, греків, євреїв, поляків, угорців, ромів та багатьох інших.

«Сьогодні ми – єдиний Український народ, який творить державу справедливих можливостей і вільного життя. Я дотримуюсь твердої позиції, що в Україні мають бути створені всі умови для задоволення національних, культурних і духовних потреб кожного представника національних меншин», – сказав Президент.

Віктор Ющенко висловив переконання, що всі мають глибоко усвідомлювати обов'язок шанувати й володіти мовою народу, який дав назву нашій Батьківщині, а також поважати і підтримувати усі мови, що є в Україні, як важливу складову нашого спільного національного багатства.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.